Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT fick en exklusiv intervju med Lemmy i Motörhead

På måndagen dog Motörheads sångare och frontfigur Lemmy Kilmister. För 30 år sedan var bandet i Södertälje. – Vi är skitiga, illaluktande och äckliga. Vi är världens värsta rockgrupp, sade han då till LT:s reporter.

Det var den 25 juli 1985 och Södertälje väntade storfrämmande i form av rockbandet Motörhead. Bandet skulle ge nio konserter i Sverige och i Södertälje var Scaniarinken den naturliga scenen.

En person som var på plats i Scaniarinken är Mattias Öberg, då 12 år gammal. Han var där med sin kompis Robert Andersson och båda hade jackor som var översållade av idolknappar och bilder. Och ”Motörhead” tryckt på både bröst och mage.

– Det där var inte den första hårdrockskonserten vi var på, berättar Mattias Öberg i dag.

– Vi gick på alla hårdrockskonserter, Saxon, Judas Priest, Accept. Motörhead var lite hårdare killar. Jag tror faktiskt att jag fortfarande har biljetten sparad någonstans, säger han.

Inför konserten i Scaniarinken hade bara 700 biljetter sålts och arrangörerna var lite nervösa. För att det hela skulle gå runt ekonomiskt krävdes en publik på mellan 1500 och 2000 personer.

Lemmy fick frågan om han var besviken på den svenska publikens intresse, men svarade att bandet med flit lagt sina spelningar i mindre städer, för att ge ungdomarna där en chans att höra dem. Däremot tyckte han att biljettpriset, 100 kronor, var för dyrt.

– Vi är vana att spela för arbetslösa ungdomar i England, och där kostar biljetterna bara hälften så mycket, sa legendaren då.

LT var på plats när publiken började strömma till och reportern berättar om kön, hur publikens fickor muddras i jakt på burkar och flaskor. Och hur en ensam polisbil står parkerad och övervakar ordningen.

Klockan halv tio dånade bandet i gång, med bland annat tre låtar från en lp som då ännu inte spelats in, On the road, Nothing up my sleeve och Mean machine.

När de 27 000 watten tystnade efter en och en halv timme uppskattade arrangörerna publiken till just någonstans mellan 1500 och 2000 personer.

– Det är något jag minns från konserten, att det inte var så mycket folk. Men det gjorde bara att vi kunde ta oss nära scenen. Ja, i den mån vi hade muskler, berättar Mattias Öberg.

Och konserten?– Jag tyckte den var jättebra, med låtar som Ace of spades och Overkill.

Har du hört dem fler gånger efter det?– Jag tror att jag såg dem en gång till 1985, på en folkparksturné. Det var i Dalarna om jag inte kommer ihåg fel.

Lyssnar du på Motörhead i dag också? – Ja, det händer att jag gör det och det var inte alls länge sedan jag gjorde det senast. Kill by death är fortfarande riktigt bra, säger Mattias Öberg.

Lemmy Kilmister

Föddes 24 december 1945.

Han bildade det brittiska bandet Motörhead 1975.

Motörhead bestod ursprungligen av Lemmy (sång och bas), Larry Wallis (gitarr) och Lucas Fox (trummor). Mickey Dee kom in 1992.

Bandet hann släppa 23 studioalbum, det senaste 2015, Bad magic.

Källa: Wikipedia