Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LT AVSLÖJAR: SD-topparna bor inte i Södertälje

Ska du vara med och styra i en kommun måste du bo där. Men SD-gruppledaren Tommy Blomqvists flytt till Södertälje 2011 var en skenmanöver. I praktiken bor han i Nykvarn.

Paret Tommy Blomqvist och Ingrid Hult drar ett tungt lass inom Sverigedemokraterna i Södertälje. Båda valdes in i kommunfullmäktige i september och tillsammans har de just nu ytterligare 15 kommunala uppdrag i nämnder och styrelser. Ungefär lika många väntas de få när nya nämnder och styrelser väljs inom kort.

För att vara kommunpolitiker måste du bo i den kommun där du är engagerad.

– Väljarna utser politiker bland de sina. Det vore väldigt konstigt att låta någon sitta i fullmäktige i en annan kommun än den personen bor i. Man ska representera människorna där man bor, säger Ola Schön, kanslichef på Södertälje kommun.

Enligt folkbokföringen bor Tommy Blomqvist och Ingrid Hult på Tunvägen i Ronna. På samma adress bor även Ingrid Hults pappa och ytterligare en kvinna.

Men nu kan LT avslöja att Tommy Blomqvist och Ingrid Hult i verkligheten inte alls bor i Ronna. De bor över huvud taget inte i Södertälje kommun, utan i Stångarö i Nykvarns kommun.

LT har varit i kontakt med ett antal grannar och bekanta. Uppgifterna är samstämmiga.

– De är här varje dag, på nätterna och på morgnarna. Jag är helt hundra på att de bor här, säger en Stångaröbo.

– De åker förbi dagligen och deras bilar står vid huset. De har ganska många bilar, säger en annan.

Fastigheten i Stångarö ägs av Ingrid Hult. Men officiellt är det endast hennes och Tommy Blomqvists två barn, 19-årige John Hult, nyinvald för SD i Nykvarn, och hans 21 år gamla syster, som bor där.

Den tidigare SD-medlemmen Annelie Svingdal bekräftar dock att verkligheten ser annorlunda ut, åtminstone gjorde den det så länge hon var partikamrat med Tommy Blomqvist och Ingrid Hult.

– De var skrivna på en adress, men bodde på en annan. Jag är hundra procent säker på att de bor i skogen, i alla fall till för ett år sedan. Deras datorer stod där och sängen stod där.

Tommy Blomqvist var skriven i Stångarö till mars 2011, då han enligt officiella uppgifter flyttade från Nykvarn till Södertälje – hem till sin svärfar i Ronna.

Samma månad fick han sina första politiska uppdrag i Södertälje, bland annat som ersättare i miljönämnden. Något som hade varit omöjligt om han hade bott kvar i Nykvarn.

Men medan Tommy Blomqvist flyttade hem till sin svärfar bodde Ingrid Hult, enligt officiella uppgifter, kvar i Stångarö i ytterligare nästan ett år. I januari 2012 skrev också hon sig i villan i Ronna – och i februari 2012 fick hon sina första politiska uppdrag i Södertälje, som ledamot i socialnämnden och ersättare i Järna kommundelsnämnd.

Men i verkligheten skedde ingen flytt. Grannar säger till LT att det bara är Ingrid Hults far med sambo som bor i villan i Ronna – inga andra. Och när LT ringer dit och frågar efter Tommy Blomqvist är beskedet klart.

– Han är skriven här, men han tillbringar sin nattvila i Stångarö. Fast han är här mycket också, säger Ingrid Hults pappa.

Grunden för vem som är valbar är folkbokföringen. Du ska vara folkbokförd i den kommun där du vill sitta i kommunfullmäktige. Och där du är folkbokförd ska du också bo, inte bara på pappret, utan också i praktiken.

Skatteverket har tio sektioner som ser till att folk är skrivna på rätt ställe. När det blir fel beror det oftast på glömska eller att folk inte känner till reglerna, enligt verkets folkbokföringsexpert Ingegerd Widell. Men att människor medvetet skriver sig i en kommun där de i själv verket inte bor händer också.

– Det är inte tänkt att du ska skriva dig någonstans där du inte bor, till exempel för att kunna stå med på en valsedel, säger Ingegerd Widell.

Det är inte första gången som SD-ledamöters bostadsort ifrågasätts. Tidningen VLT granskade till exempel SD:s gruppledare i Västerås efter valet 2010. Gruppledaren var skriven i Västerås, men en rad uppgifter tydde på att han bodde i Stockholm.

Efter valet 2010 miste Daniel Höglund från nazistiska Svenskarnas parti sin plats i kommunfullmäktige i Grästorp i Västergötland. Skatteverket kom fram till att han i själva verket bodde i Vänersborg och skrev över honom dit.