Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LSS påverkar inte ny Järna kommun

2004 genomfördes en undersökning för att ta reda på förutsättningarna för Järna som egen kommun och den visade på en skattehöjning på 1,60 kronor. Den tunga posten bakom detta var kostnaderna för LSS, då Järna har en ovanligt stor koncentration av LSS-hem.

När Järnapartiet nu tar upp frågan om att bli egen kommun kommer åter LSS-kostnaden som motargument. Miljöpartisten Andreas Wang Ellefsen skriver på sin blogg: ”Ett huvudargument mot bildandet av en egen kommun är LSS och det är uppenbart att LSS-verksamheterna får det sämre i en egen kommun” – men stämmer detta?

I den statliga utredningen SOU 2007:62, kan man läsa: ”Riksdagen har beslutat att systemet ska införas successivt genom att bidrags- och avgiftskommuner inledningsvis inte får fullt bidrag /.../ Övergången sträcker sig under perioden 2004–2008.” Det betyder att 2004 fick kommunerna inte full kompensation för LSS och därför var LSS-kostnaden ett problem för Järna, just år 2004.

Sedan 2009 är LSS-utjämningssystemet helt infört, Kostnaderna jämnas nu ut över alla kommuner. Låt oss visa genom exempel från SCB, ”Utjämning av LSS-kostnader (Reviderad 2009-03-10)”: Subtraherar man kommunens standardkostnad (kolumn G) från utjämningsbidraget (kolumn H) ges standardkostnaden för riket 2009, vilken är 3 411 kronor per invånare.

Södertälje har en kostnad för LSS på 5 447 kronor per invånare i kommunen och erhåller 2 036 kronor per invånare i bidrag, vilket ger en LSS-kostnad på 3411 kronor per invånare för året.

Nykvarn har en kostnad för LSS à 3 351 kronor per invånare i kommunen och betalar 60 kronor per invånare i avgift, vilket ger en LSS-kostnad om 3 411 kronor per invånare.

Järnapartiet

Benny Hansen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel