Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LSS-boende oroar i Glasberga

Många boende i Glasberga protesterar mot planerna på ett LSS-boende i området. –Vi är inte emot såna boenden, men de passar inte i ett område med så många barn, säger några av dem som LT träffat.

Planerna på ett LSS-boende i området blev kända för de boende när samhällsbyggnadskontoret nyligen skickade ut bygglovsansökan för LSS-boendet till de närmaste grannarna för att få deras synpunkter.

– Vi fick en hel hög med mejl från upprörda grannar. Jag visste själv inte om planerna på LSS-boendet eftersom vi politiker i nämnden ännu inte fått ärendet på vårt bord, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Staffan Norberg (V).

Men han har ändå skickat svar.

– Jag har klargjort att vi i nämnden inte kan lägga oss i vilka som ska bo i området. Vi har att ta ställning till om bygget stämmer med detaljplanen, säger Staffan Norberg.

Enligt Attendo är det 12 unga med autism, autismliknande tillstånd och Downs syndrom som ska bo i två LSS-boenden.

I mejlen till samhällsbyggnadskontoret framgår det att de protesterande fruktar att personer på LSS-boendet kan vara störande (”utåtagerande), aggressiva och farliga.

Så gott som alla säger att de fruktar att boendet ska drabba barnen. Att de ska bli oroliga, rädda eller komma till skada.

Någon hävdar att han hört om flera fall där personer på såna här boenden ”lyckats ta sig ut från boendet utan någon tillsyn och träffat på någon människa ute som sedan lett till överfall/ dödsfall”.

Flera pekar på att de satsat alla sina pengar och sin framtid i sina boenden och att de inte skulle valt Glasberga om de vetat om LSS-planerna.

– Vi är inte emot den här typen av boenden eller de som ska bo där. Jag tycker absolut att de här människorna ska ha allt stöd och hjälp de behöver. Men det är olämpligt att placera såna boenden i områden där det nästan uteslutande bor unga familjer med många barn, säger en av de boende som LT träffar i området.

Han litar inte heller på Attendos försäkran om att det handlar om helt ofarliga personer.

– I dag kanske det är så. Men hur blir det om några år. Attendo är ett privat företag som ska gå med vinst. Vad händer om de inte kan fylla sina boenden med unga med autism. Då kanske de plockar in missbrukare som också finns i Attendos verksamhet. Jag litar inte alls på Attendo, säger han.

Han och en annan boende är inte heller säkra på att unga med autism är helt problemfria.

– Enligt de uppgifter vi har kan de vara frustrerade och uppträda mycket utåtagerande, säger de.

De tycker också att de borde fått information om LSS-boendet innan de köpte sina tomter.

– Då hade vi haft möjlighet att själva bestämma om vi vill bo intill ett LSS-boende eller inte. Då kanske vi valt Ritorp i stället.

Attendos regionschef, Alexandra Asp, tror på samförstånd.

– Jag tror och hoppas att vi ska kunna komma överens med de boende.

Hon tycker att det var olyckligt att de boende i Glasberga fick besked via ett bygglovssamråd.

– Det har blivit något missförstånd. Sånt här vill ju vi vara de första att informera de omkringboende om, säger Alexandra Asp.

Hon tycker att det är tråkigt att det nu uppstått protester mot de planerade boendena.

– Det här handlar ju inte om några kriminella eller farliga personer. Det är unga personer som bott hos sina föräldrar och nu är jätteglada att få flytta hemifrån och som klarar att vistas bland andra människor, säger Alexandra Asp.

De som ska flytta in i LSS-boendena är mellan 18 och 30 år.

– De tillhör personkrets ett som omfattar personer med autism, autismliknande tillstånd och Dawns syndrom. Vi har ett liknande gruppboende i ett bostadsområde i Brunnsäng och där har det inte varit några som helst probelm, säger Alexandra Asp.

Attendo har nyligen gått ut med ett brev till Glasbergaborna.

– Vi ska ordna ett informationsmöte med de boende i början av augusti. Jag tror och hoppas att det mötet ska kunna lösa det här till det bästa, säger Alexandra Asp.