Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovar mer ordning i Glasberga

Nu ska det bli slut på kaoset i Glasberga. Kommunen och Glasbergabolaget har inlett ett samarbete för att få bättre ordning. Glasberga. När LT skrivit om Glasberga Sjöstad har det inte varit i några positiva ordalag på länge.

Bristande säkerhet på byggen, nedskräpning och boende som känner sig lurade eftersom området inte fick den utformning det var tänkt när de lockades att köpa hus, är bara några av de saker vi skrivit om.

Det sistnämnda är en bild både Caroline Halef och Jakob Issa, som LT träffar på fredagsförmiddagen, håller med om.

Jakob flyttade in för tre år sedan, men vill nu lämna området. Särskilt sedan han fick reda på att tomten bredvid hans hus nu ska bebyggas med fem radhus i stället för två villor.

– Det är för mycket, det är helt upp och ned, säger han.

De båda tycker också att det är svårt att få svar när problem uppstår.

– De bollar en fram och tillbaka, säger Jakob.

– Det kan säkert ha varit så, men nu har vi samlat oss, säger Kenneth Hagström, chef för kommunens samhällsbyggnadskontor och berättar att bolaget och kommunen inlett ett nytt samarbete. I början av oktober hölls ett första möte.

– Vi har återupprättat ett bra samarbete och har en samsyn kring att vi behöver titta på hur etapp ett i Glasberga har blivit för att underlätta för att de kommande etapperna ska bli bra, säger Kenneth Hagström.

Nu planeras för ett nytt möte redan i början av november.

– Det är i startgroparna, vi kommer fortsätta träffas och prata om hur vi kan få till ett bra samarbete, säger Marie Strand, marknads- och informationsansvarig för Glasbergaprojektet.

– Vi är inte så nöjda med den ordning som har varit. Det är viktigt för oss också att det ser snyggt och prydligt ut och att man följer de regler som är uppsatta, fortsätter hon.

Även om fokus kommer vara att få de kommande etapperna att fungera bättre så kommer man också att titta på det som redan byggts.

– Man river knappast hus, men om vi ser saker på tomter som inte är byggda enligt bygglov kan de behöva återställas, säger Kenneth Haglund och tar murar och ändringar av marknivån som exempel.

Inom kommunen diskuteras också att få in fler myndigheter i ett samarbete kring området, till exempel Arbetsmiljöverket och kommunens eget miljökontor. Några kontakter har dock inte tagits ännu.

Men nu vill kommunen och Glasbergabolaget vända utvecklingen.

– Om vi ska få en bra fortsättning och få intresse från seriösa aktörer så måste vi få fram en känsla av att det blev så bra som möjligt i första etappen. Annars svalnar ju intresset från marknaden, säger Kenneth Hagström, samhällsbyggnadsdirektör.

Han berättar att hans kontor nu startat en arbetsgrupp och utsett en person som ska samordna alla instanser inom samhällsbyggnadskontoret som arbetar med projektet.

– Det är ju en kommuns roll att ha många olika ansvarsområden, men det kan bli förvirrande för externa aktörer som måste ha många olika kontakter, nu ska vi försöka lösa samordningen internt, säger han.