Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Louis Armstrong tar plats i blodig deckare

Vem var yxmördaren i New Orleans 1919?
Inget vet, personen bakom en rad blodiga mord åkte aldrig fast. I sin bok "Yxmannen" har den debuterande brittiske författaren Ray Celestin fått hitta på en skyldig.

– Det viktiga var att motivet bakom morden skulle passa in i bokens tematik om samhälle och kultur, säger Ray Celestin.

Han bor i London och jobbar i finansvärlden. Men skrivandet tar upp alltmer av hans tid. Efter att ha skrivit manus till tv och film debuterade han 2014 med den nu på svenska utkomna "Yxmannen". Mottagandet blev så positivt att han för några veckor sedan publicerade fortsättningen, "Dead man's blues". Ytterligare två böcker är planerade.

"Yxmannen" tar avstamp i de verkliga seriemord som begicks i det oerhört korrumperade New Orleans 1919. Polisen söker efter mördaren, liksom en före detta polis som har engagerats av maffian, och en duo bestående av en ung kvinna och musikern Lewis Armstrong, som senare ska bli världsberömd som Louis Armstrong.

– Jag ville skriva en historisk kriminalroman, och fann berättelsen om yxmördaren när jag letade efter ett bra ämne. Och New Orleans vid den tiden var en bra miljö att skriva om. Det var strax efter första världskriget, det var rasmotsättningar, det var en oerhört korrumperad stad.

Han gjorde noggrann research om staden – på internet. Han har fortfarande inte varit där, han ville inte att dagens New Orleans skulle färga bilden av hur det såg ut för snart 100 år sedan.

– Men nu ska jag snart åka dit.

– Det som var lättast att göra research kring var allt om jazzen, det finns så mycket skrivet. Och om Louis Armstrong. Han skrev två biografier själv, han skrev musikkritik och brev, och allt detta var till stor hjälp.

I de kommande böckerna kommer Armstrong att fortsätta att vara en av huvudpersonerna. Ray Celestin säger att på ett udda sätt gick Armstrongs karriär hand i hand med hur den amerikanska maffian utvecklades.

– Han var i New Orleans när maffian föddes där. Sen flyttade han till Chicago på 1920-talet när maffian var stark där. Sedan till New York på 40-talet, när maffian etablerade sig där och sen till LA på 50-talet, när maffian var stor där och i Las Vegas.

– Det blir inga fler seriemördare i mina böcker. Nummer två är lite grann av spionroman och i nummer tre, som jag just har börjat på, handlar det om korrumperad rättvisa. Lite grand som i tv-serien "Making a murderer".

Han har sålt tv-rättigheterna till "Yxmannen", till bolaget som gjorde Jane Campions "Top of the lake", men han är medveten om att det inte är någon garanti för att det kommer att bli något.

– Det är ett lotteri.