Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lotteribedragare försökte lura Gunnar

90-årige Gunnar Engström blev uppringd av en person som sa sig vara från Datumlotteriet och ville ha hans bankkortsnummer. Men lotteriet arbetar inte så.

I torsdags väcktes Gunnar Engström strax före klockan halvsju på morgonen av att telefonen ringde.

– Jag trodde först att det var min son, men mannen som ringde sa att han var från Datumlotteriet och gratulerade mig till att ha vunnit 15 000 kronor, berättar Gunnar Engström.

Trots den tidiga timmen var Gunnar vaken nog att inte låta sig luras. Efter de inledande gratulationerna kom mannen nämligen snabbt in på sitt egentliga ärende.

– Han läste upp mitt personnummer, eftersom det är det man vinner på i lotteriet. Men sedan sa han att han behövde lite uppgifter som jag inte hade lämnat. Då började jag bli misstänksam eftersom jag betalat allt och lämnat uppgifterna när jag gick med i lotteriet, säger Gunnar.

Mannen frågade vad Gunnar hade för bank och för bankkort och ville sedan veta numren på baksidan av bankkortet, den säkerhetskod som man använder för att verifiera köp till exempel över internet.

– Men han bad om de fyra sista siffrorna och det är ju bara tre siffror. Jag gav honom inget och då började han surna till och sa ” om du inte lämnar uppgifterna tillfaller vinsten Cancerfonden i stället”, säger Gunnar.

Mannen envisades, men Gunnar stod på sig under samtalet som varade i gott och väl tio minuter. Gunnar har nummerpresentatör, men samtalet kom från ett skyddat nummer och efteråt ringde han till Datumlotteriet och berättade vad som hänt.

– Där sa de att det var fler som ringt och berättat ungefär samma historia, så det är väl någon som letar efter gamla personer genom deras personnummer. De tänker väl att det inte är alla gamla som är klara i huvudet. Särskilt inte när de ringer så tidigt på morgonen, säger Gunnar, som själv är en spänstig 90-åring.

På Datumlotteriet berättade man att lotteriet meddelar vinster via brev och aldrig begär kontouppgifter över telefon.

– Jag ringde också polisen, men eftersom jag inte gick med på att lämna ut mina uppgifter, är det bara anstiftan till bedrägeri, så det kändes inte som någon mening att göra en polisanmälan, säger Gunnar Engström, som nu vill varna andra för lurendrejarnas metoder.

Datumlotteriet vill också vara tydliga med hur de arbetar.

– Vi bedriver ingen telemarketing alls. Den enda gången vi ringer är när en kund vunnit en högvinst, men då ber vi dem alltid ringa tillbaka till oss, så de vet att de ringt till Datumlotteriet. Vi hanterar heller aldrig kontonummer, utan om någon vinner skickar vi personuppgifterna till banken, berättar Helena Payne, marknadschef på Datumlotteriet.