Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lös avloppsfrågan – rädda Järnafjärden

Miljöförvaltningen i Södertälje har fattat beslut att AB Frötallen i Ytterjärna inte uppfyller miljölagstiftningen med den metod de använder för att rena avlopp/toalettvatten. Samma beslut har Mark- och miljödomstolen kommit fram till. Mark- och miljööverdomstolen har nu fastställt underrättens dom och den går inte att överklaga. Länstidningen förefaller nu försöka få igång ett drev, som någon typ av överprövning, mot myndighetsbeslut av miljöförvaltningen i Södertälje och domarna som inte kan överklagas.

Reningsdammarna får inte användas. Då vill vi säga: Äntligen!

Att Frötallen överklagar ärendet upp till Mark- och miljööverdomstolen visar också hur naivt Frötallen bedömt miljönämndens beslut när det gäller dammarnas funktion och reningsförmåga. Vi vill absolut inte kalla dem för reningsdammar.

Dammarna byggdes på tidigt 1960-tal och då fanns ingen som helst slamavskiljning, allt avloppsvatten rann ut i damm nummer ett. Vattnet flyttades sedan med pumpar och vattentrappor till olika dammar, för att slutligen pumpas ner till Ulvsundet och infiltreras i fem stycken brunnar ner i grundvattnet eller vid högt grundvattenstånd rinna ut i Ulvsundet.

30 år senare när damm nummer ett var full av bajs (slam) fick de ett åläggande av miljöförvaltningen att före dammen ordna med slamavskiljare (vilket också gjordes) men alltså efter 30 år. Man gjorde också ett nytt dammsystem, Steinerdammarna, där man släppte ut avloppsvattnet mera direkt ut i Järnafjärden.

Vi vill påstå att antroposofernas avloppsreningssystem aldrig har fungerat och det är en stor skam att det fått fortsätta i snart 60 år.

Vd för Frötallen Paula Pihlgren påstår att man är 100 procent säker på att systemet fungerar som det ska, alltså att avloppsvattnet är renat, vilket är absurt. Varför sitter det då skyltar invid vattendammarna som anger att vattnet inte får vidröras eller kanske går det att anlägga en badplats utanför dammarna i den vackra Järnafjärden?

Vi vill påstå att antroposofernas avloppsreningssystem aldrig har fungerat och det är en stor skam att det fått fortsätta i snart 60 år.

Nu har miljöförvaltningen i Södertälje, Mark- och miljödomstolen och även Mark- och miljööverdomstolen kommit till samma beslut, AB Frötallens avloppsanläggning fungerar inte enligt gällande miljölagstiftning. Avloppsfrågan i Ytterjärna måste lösas på annat sätt!

Vi har (tror att det var 2013) föreslagit att avloppet som Frötallen har ska anslutas till pumpstation i Pilkrog i Ytterjärna, för att en gång för alla bli av med denna enorma föroreningskälla som förstört hela Järnafjärden. Framför allt den vackra inre delen av Järnafjärden där dammarna ligger. Då kanske fisken kommer tillbaka.

Vi är mycket glada över det beslut som domstolen fattat. Vi hoppas att miljöförvaltningen håller fast vid sin linje och inte låter Frötallen bygga någon ”light” reningsverk, utan att avloppsfrågan i Ytterjärna blir löst en gång för alla. Anslut antroposofernas avlopp med en pumpledning till Syvabs pumpstation i Pilkrog.

Bengt Svensson

Magnus Solgård

Bengt Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel