Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lördagsgodis på helt nytt sätt

Genomtänkt fika. Mammas lilla hjälpreda klättrar vant upp på stolen och sätter igång med bakningen. Familjen Danilda har valt att leva sockerfritt men firar med tårtor och kakor ändå.

Hälsa. Mandelkvarnen raspar när Ida, fyra år, i flygande fläng mal nötter. Mamma Camilla Danilda är beredd att hjälpa till om det behövs. Strax före jul gav Camilla ut en box med receptkort tillsammans med bloggaren Marja Folcke. Camilla är kock och Marja receptkreatör. Tillsammans har de skapat 50 recept som alla är glutenfria och utan raffinerat socker.

– Socker innehåller ingen näring alls, berättar Camilla som i stället valt att använda råvaror som är naturligt söta, som banan eller kokos, och tar rissirap och honung som utöver sötma tillför näring i efterrätter.

Att recepten skulle vara enkla var ett måste.

– Jag vill att barnen ska kunna vara med, berättar Camilla.

– De flesta är duktiga på att undvika socker till barn under ett år men sedan spricker det, berättar Camilla och förklarar att en vuxen har tarmbakterier som bättre kan ta hand om det som vi stoppar i oss. Ett barn behöver bygga upp en bra bakterieflora innan man ger det sötsaker. Om man nu ska ge sötsaker alls, förstås.

Camilla har valt att plocka bort även gluten, allt med vete, från sin kost.

– Många som slutar med socker märker att de är känsliga för gluten eller laktos, berättar hon.

– Jag kände mig uppsvullen och väldigt trött av gluten, säger hon och berättar att vete är något man avråder helt från inom senaste hälsotrenden.

– Hela systemet blir kletigt av gluten och socker, be- rättar Camilla.

Camilla vill ändå kunna äta något gott.

– Det finns ett värde i att fira. Fika finns i vår kultur, säger Camilla.

Läsk och fika har blivit vanligare på vardagar tror Camilla, men de senaste åren har något börjat hända.

– Det har blivit en större medvetenhet om socker, berättar Camilla.

– När man bakar själv vet man vad som är i. Man vill ha extra koll när man har barn, tycker Camilla.

Ida och mamma hjälps åt att rulla in bananerna i slabangen och Ida spritsar grädde på skivorna som mamma skär upp.

– Snygg! En tårta! utbrister Ida och visar med fingrarna att hon ska äta tre bitar.

Vintersolen kastar långa ljusstrimmor över vardagsrummet och Ida väljer blåbärste till fikat. Ibland köper familjen sockerfria juicer, pressar egen frukt eller serverar smoothies till kakorna. Sockerersättningsprodukter undviker de. När ett av barnen tappade en tand lades tanden i cola light. Efter en vecka var tanden borta, uppfrätt av aspartamet i läsken.

Ida är nöjd när slabangen äntligen bärs in till bordet.

– Mmmmm, säger hon förväntansfullt och hennes bit försvinner fort. Grädden som hamnar som ett skägg på hakan torkar hon av med förklädet men hon orkar bara äta några tuggor på den andra biten kaka. Tur är väl det. Nu finns en bit slabang kvar till pappa och storebror när de kommer hem.

Jobbar med friskvård

Namn: Camilla Danilda, 46 år.

Bor: Norrvrå i Hölö.

Familj: Maken Richard, 40, barnen Lukas, 21, Rasmus, 8, Ida, 4, och två bonusbarn.

Yrke: Författare och jobbar även med friskvård inom traditionell kinesisk medicin och energimedicin. Utbildad kock.

Aktuell: Har gett ut ”Baka med mindre socker” tillsammans med bloggaren och receptkreatören Marja Folcke. Tidigare har även Camilla bloggat men när hon slutade med det hörde läsare av sig och ville att hon skulle skriva en bok med recept. Hon kontaktade Marja vars blogg hon själv följer. ”Vi är olika men har kunnat tipsa varandra och har haft jättekul ihop”, säger Camilla.