Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lööv: ”Vissa krökar när som helst”

Viktor Lööv tar sikte på NHL – stärkt av en säsong med många nya erfarenheter, både bra och dåliga.

Annons

Viktor Lööv, 22, gör sig redo för sin andra säsong i den nordamerikanska proffshockeyn. Sommarträningen har skötts i Axa sports center med en personlig tränare. Men mest är Viktor stärkt av många nya erfarenheter.

När Toronto Maple Leafs ville ha över honom direkt till farmarlaget så övervägde han ett år extra i Sverige. Nu i efterhand är han glad över att ha åkt över.

– Det har varit ett väldigt lärorikt år. Annorlunda, säger Viktor.

– Jag har spelat 80 matcher, mer än jag någonsin spelat. Det har varit mentalt jobbigt, i farmarligan gäller inte matcherna så mycket. Du kan spela på bortaplan mot nåt lag, en lördagskväll inför 2 000 fans, det finns ingen spänning alls. Det finns inget förutom ens egen utveckling som motiverar en då, säger Viktor.

Han har även fått se att allt inte är guld och glamour inom proffshockeyn. Bland annat har han förvånats över hur vissa spelare sköter sin träning och sitt leverne utanför isen.

– Jag har inte gått ut så mycket på krogen där borta. Men vissa spelare, de krökar när som helst. Det kan vara dagen före match, det spelar ingen roll, berättar Viktor, som även berättar att det förekommer droger bland vissa spelare i NHL.

– I NHL finns det jättemycket kokain. Det finns säkert i AHL också men jag har inte sett något, ingen lagkompis vad jag vet.

Vet du säkert, eller är det så snacket går bara?

– Jag vet att det finns. Visst, det är så snacket går men jag är säker på att det inte bara är snack. Det finns spelare överallt som håller på med det. Har man pengar så är det väl lättare att få tag på det. Sen har man kanske lite annan attityd till det därborta än i Sverige. Inte kokain kanske, men hasch och sånt som man röker, det stöter man ju på överallt, hela tiden, berättar Viktor.

Men det pratas väldigt lite om det från officiellt håll, enligt Viktor.

– Man vill väl inte att det ska snackas om det. Det tillhör ju inte idrott att hålla på med sånt. Men det känns inte som att NHL verkligen tar det på allvar, att man inte gör så mycket åt det. I klubben pratar man om dopning, men inte om droger och sånt. De kör ju dopningstester, jag har väl testats tre gånger förra säsongen. En i laget åkte ju dit och blev avstängd 20 matcher, säger Viktor Lööv och syftar på forwarden Brad Ross, en incident från i januari.

Även en annan av Löövs tidigare lagkamrater, forwarden Carter Ashton, har varit avstängd i 20 matcher för att ha ertappats med otillåtna ämnen i kroppen.

Ross spelar i dag i den tyska ligan, och Ashton är lagkamrat med Linus Videll

i KHL-laget Torpedo.

Viktor däremot tar sikte på en ny säsong med målet att få en chans i NHL. För två veckor sedan åkte han över till Toronto igen, och är just nu med på klubbens träningsläger.

Han tror dock inte på en NHL-chans direkt från start. Maple Leafs har redan åtta backar med ett envägskontrakt, vilket innebär att klubben riskerar att förlora dem om de skickas till farmarlaget.

– Det som krävs är skador eller avstängningar, och att jag är som allra bäst i AHL just då.

Började spela hockey i Spaif

Namn: Viktor Lööv.

Född: 16 november 1992 i Södertälje.

Familj: Mamma Katarina, pappa Magnus. Syskonen Malin och Fredrik.

Civilstånd: ”Oklart”.

Bor: Toronto.

Yrke: Hockeyspelare, back. Har kontrakt med NHL-klubben Toronto Maple Leafs men har än så länge endast spelat med farmarlaget Toronto Marlies.

Längd/vikt: 187 centimeter/95 kilo.

Tidigare klubbar: Spaif (”började där som 9-åring, samtidigt som Jonas Engström”), SSK, Modo.

Annons