Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfvens nej till erkännande av Seyfo besvärar Godner

 
Erkännandet av Seyfo
Visa alla artiklar

Södertäljes kommunledning med Boel Godner (S) i spetsen försöker släta över Socialdemokraternas och regeringens svek mot kristna med rötter i Mellanöstern – sveket består i att inte erkänna folkmordet 1915 Seyfo på armenier, assyrier/syrianer, kaldéer och greker.

Kommunledningens senaste utspel är att återuppta processen med att uppföra ett monument till minne av folkmordet. Detta är ett förslag som KD lanserade i en motion år 2005. Beslutet överklagades av Pensionärspartiet och länsrätten avslog förslaget med motiveringen att det ej är förenligt med kommunallagen.

Sedan riksdagen 2010 beslutat att erkänna folkmordet föreslog vi återigen att ett monument skulle uppföras men förslaget avvisades då av kommunledningen.

Inför valet 2014 uppgav Stefan Löfven (S) i Södertälje att han ville ”fullfölja” riksdagens beslut om Socialdemokraterna hamnade i regeringsställning. Löfven har nu regerat Sverige i fyra år och inte gjort något i frågan trots flera påminnelser i riksdagen. I stället har S-kongressen 2017 beslutat att inte gå vidare med frågan, ett beslut som bekräftats av statsminister Löfven. Utrikesminister Margot Wallström (S) har meddelat att regeringen inte tänker komma med något sådant erkännande. Löftet från 2014 var bara röstfiske.

För att om möjligt dölja partiets svek med ett fikonlöv, har alltså Socialdemokraterna återlanserat förslaget om att bygga ett monument som de tidigare sagt nej till. Frågan är om detta kommer genomföras eller om det är röstfiske version 2.0 med syftet att återigen lura ättlingar till offren att ännu en gång rösta på Socialdemokraterna.

Läs Tomas Karlsson: Löfvens löftesbrott om Seyfo är ren bedrövelse

Genom sina sympatisörer i olika kyrkor och föreningar har S dragit igång kampanjen och diskuterar nu minnesmonumentet och detaljer kring gestaltning, placering med mera.

För att slippa fler svekdebatter bör kommunledningen först undersöka om länsrätten har ändrat uppfattning innan man går ut med utfästelse till berörda folkgrupper.

Vår fråga till Socialdemokraterna är varför inte vara seriösa för en gångs skull och sluta att spela på människors känslor i en så viktig fråga. För att slippa fler svekdebatter bör kommunledningen först undersöka om länsrätten har ändrat uppfattning innan man går ut med utfästelse till berörda folkgrupper. Därefter kan man samla berörda kommuninvånare för diskussion om lokalisering och gestaltning av ett minnesmonument.

Vår förhoppning är att Boel Godner (S) och kompani tar reda på rättsläget om upprättandet av kommunalt minnesmonument till minne av offren av folkmordet 1915 Seyfo och inte ännu en gång översäljer frågan under en valrörelse.

Den som röstade på S i riksdagsvalet 2014 i förhoppningen om ett erkännande av Seyfo bör 2018 rösta på ett annat parti. Kristdemokraternas partiledning har gett klara besked i denna fråga och kommer fortsättningsvis aktivt verka för att regeringen erkänner folkmordet 1915.

Robert Halef (KD)

riksdagsledamot

David Winerdal (KD)

gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel