Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löftet om heltid till alla sprack

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Vallöftet om att alla i kommunen som jobbar deltid ska få jobba heltid ser inte ut att kunna hållas. Så här långt har endast 673 av kommunens närmare 6 000 anställda fått chansen.

När Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet gick till val 2010 lovades det mycket. I den gemensamma plattformen de tog fram så går det bland annat att läsa följande: ”Vi vill att de anställda i Södertälje kommun som arbetar deltid och vill öka till heltid, ska erbjudas det”.

Hur gick det? Nu när mandatperioden går mot sitt slut har 673 personer av kommunens cirka 6 000 anställda fått chansen att testa. Men det system som togs fram fick så hård kritik, från såväl anställda som facket, att det var tvunget att omarbetas.

Det hela började 2010 då ett projekt startades i kommunen för att göra det möjligt för deltidsanställda att jobba heltid. Kommunens personalchef Kent Claesson har följt upp projektet.

– Det som hände var att vi införde heltid/deltid för äldreomsorgens boendeenheter och för anställda på boenden för funktionsnedsatta. Den kritik som framfördes var mot att man konverterade den obekväma arbetstiden till timmar för att komma upp i heltid, vilket gjorde att man inte fick ut full ob-ersättning.

En kvinna inom äldreomsorgen, som vill vara anonym, vittnar om följande:

– Alltså, nej det fungerade inte särskilt bra. Tanken var att du skulle byta ut din ob-tid mot timmar. Så i praktiken kunde du jobba 75 procent men på pappret jobbade du 100. De ville väl helst att folk skulle ta ut sin tid i lediga timmar, men många tog ut den i form av pengar i stället.

– Jag tror helt enkelt att det blev för dyrt för dem.

Arbetsmodellen lever fortfarande i dag, dock i en annan form. De anställda inom äldreomsorgen eller olika boendeenheter för funktionsnedsatta får själva välja sin sysselsättningsgrad en gång om året. Just nu pågår fackliga förhandlingar för fullt. Men det gäller fortfarande inte samtliga anställda i kommunen.

Kent Claesson, varför fortsatte inte projektet?

– Man ser ju att det kostar pengar och är knepigt rent schematekniskt.

Britt-Louise Andersson är ordförande för Kommunal i Södertälje och har jobbat mycket med frågan.

– Det fick en del kritik, det fungerade helt enkelt olika bra på olika verksamheter. Vissa ställen bra, andra mindre bra.

Hur ser du på att vallöftet om heltid till alla inte har uppfyllts?

– Det är väl klart att vi önskar att alla som vill det ska kunna få heltid, men vi bestämmer inte allena. Vi försöker påverka politikerna så gott det går.

De ledande partierna i Södertälje var inte de enda som gav detta vallöfte. Socialdemokraterna i Stockholms län lovade också att alla anställda i S-styrda kommuner skulle få chansen. Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) tycker inte att varken Södertälje eller Stockholm har uppfyllt sitt vallöfte.

– Nej, det löftet har vi inte bockat av än. Den modell vi införde gillades inte av alla och det är inte bra. En del annat har vi uppfyllt, till exempel när det gäller att öka betygen i skolan och att öka tryggheten.

Men tillbaka till löftet om heltid, alla har ju inte fått chansen att testa modellen?

– Nej det stämmer, men vårt mål är fortfarande att all ofrivillig deltid ska bli heltid när det gäller kommunanställda. Schemaläggningen har varit ett pussel, det är väldigt komplicerat att hitta en modell som fungerar bra för alla.

Hur hade ni tänkt kring merkostnaderna kring modellen?

– Det är ett medvetet politiskt beslut och då får det kosta, sedan ska det ju självfallet inte få gå ut över kommunens övriga budget, säger Boel Godner.