Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÖFTET: Bredband till alla Södertäljebor

Majoriteten väljer att läcka budgetnyheter. Som nyheten att satsa 170 miljoner fram till 2020 på att få bredband i hela kommunen.

Annons

I morgon (tisdag) är det meningen att majoriteten (S, V, MP) ska presentera sitt budgetförslag. Men redan under måndagen kom beskedet att en av de stora satsningarna handlar (som Centern stridit för) om bredbandsutbyggnad i hela kommunen.

– Sent ska syndaren vakna, säger Tage Gripenstam när han hör om förslaget. Självklart är det positivt, något vi väntat på länge. Alliansregeringens förslag har nu byggts på med miljoner av den nuvarande – men det viktiga är att kommunen gör satsningen själv, utan att vara beroende av bidrag från staten, säger Tage Gripenstam.

Senast 2022 ska nu samtliga hushåll i Södertälje fått erbjudande om bredbandsuppkoppling motsvarande 100 megabit. Dagens bredbandstäckning är 72 procent, de flesta i tätorterna.

Investeringen i mål budget är fördelade med 20 miljoner 2017, och sedan 50 miljoner årligen 2018, 2019 och 2020, förutom de 20 miljoner som Telge Nät årligen investerar.

– Hela Södertälje ska leva och hela Södertälje ska kunna få nytta av att vara en del av en stor kommun med ekonomisk kapacitet att investera. Jag har mött otroligt stor efterfrågan på bredband, inte minst från företagare och medborgare i våra kommundelar, nu skapar vi en bredbandsplan för hela Södertälje, inklusive landsbygden, kommenterar Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande,

För att få fart på arbetet kommer kommunstyrelsen redan i höst att fatta beslut om en bredbandsstrategi.