Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusskygg process kring Sandviken

Annons

Den första ”medborgadialogen” angående ny detaljplan för Sandviken hölls i april 2017 och visade sig meningslös. Sammanfattningen av det öppna huset publicerades hela fyra månader senare och innehållet skorrade falskt för de boende i Sandviken. I den hade man plockat russin ur kakan och använt enstaka kommentarer från besökare som grund för långtgående slutsatser. Rapporten framstod snarast, med sina storvulna och svepande framtidsplaner, som en våt dröm för arkitektbyrån ”Total arkitektur och urbanism”, som fått i uppdrag att skriva rapporten.

Det mest uppseendeväckande var ändå att rapporten blev upprättad endast tre dagar före (och offentliggjord flera veckor efter) de första ritningarna för nya Sandviken presenterades i Enhörna kommundelsnämnd. Av begripliga skäl uppfattades därför hela den första dialogen som ett spel för gallerierna och mötte mycket starka reaktioner hos de boende.

Nu ser det dessvärre ut som om kommundelnämnden är på väg att upprepa samma misstag igen. Vid medborgardialogen om Sandvikens framtid i stadshuset i april yppades med extrem tydlighet hur enade de boende i Sandviken är om områdets framtid. 204 medborgare hade rest till stadshuset för att göra sin röst hörd – imponerande med tanke på att hela Sandviken består av färre än 300 fastigheter.

Men vare sig politiker eller tjänstemän har hittills förvaltat det stora intresset särskilt väl. I stället fortsätter historien om ny detaljplan för Sandviken på sin inslagna och vingliga väg trots att den folkliga opinionen står i strid med de kraftiga utbyggnads- och exproprieringsplaner som hittills kommit ut från Södertälje kommun.

Inför mötet hade ett mycket märkligt beslut tagits i sista sekund; inga politiker skulle svara på frågor eller säga någonting till medborgarna. I stället stod de samlade på en balustrad längst bak i lokalen och bevakade tillställningen. Ett obegripligt beslut som heller inte fick någon förklaring vid mötet. Förutom besvikelsen över att det utlovade politiska samtalet uteblev, så uppstod ytterligare misstro mot politikerna i Enhörna kommundelsnämnd.

När man räknar på fingrarna framstår detta som helt orealistiskt, alternativt slarvigt.

Dock utlovade tjänstemännen att mötet absolut skulle dokumenteras och offentliggöras. Det har, två månader senare, inte skett. Enligt tjänstemän och politiker i nämnden kommer det även denna gång ta fyra månader att skriva en rapport. Då är vi inne i september. Ett ”samråd” (när ett färdigt förslag till ny detaljplan ska presenteras) beräknas ske före 2018 års utgång. Det betyder att en ny detaljplan måste vara klar senast i slutet av november.

När man räknar på fingrarna framstår detta som helt orealistiskt, alternativt slarvigt. Eller så kommer ordningen att göras bakvänd igen – först en ny detaljplan och sedan en sammanfattning av opinionen.

Att en sammanställning av ett par timmars möte tillåts ta över fyra månader, samtidigt som över fem miljoner kronor spenderats på ärendet hittills, är ett svårtuggat besked och det väcker ytterligare misstänksamhet mot den politiska processen framtid.

Styrelsen för Sportstugeföreningen Vinberga Sörgården 1:45

Mats Olofsson

Birgitta Angman

Gunilla Lundén

Maria Gylfe

Mikael Brännström

Ing-Marie Yang

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel