Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livskraft lägger ner byggplanerna

Det blir inga bostäder för tidigare kriminella i Mölnbo. Föreningen Livskraft lägger ner sina planer.
– Vi ser risk för konfrontation, säger verksamhetschef Thomas Folcker.

I tisdags kväll var känslorna upprörda när det hölls öppet möte i Folkets hus i Mölnbo. Alla församlade var inte motståndare till planerna på 16 smålägenheter för personer som har kommit ut ur fängelse – men motståndarna hördes mest.

Bakom byggplanerna står föreningen Livskraft, som sysslar med stöd till fångar, till frigivna och till anhöriga.

I går samlades Livskrafts ledningsgrupp och styrelse, som i full enighet beslutade att lägga ner projektet. Orsaken är det högljudda motståndet.

– Jag är i princip född och uppvuxen här och trodde nog att Mölnbo skulle vara mer inbjudande och inkluderande, säger verksamhetschefen Thomas Folcker.

Han är inte orolig för att boendet skulle bli en fara för orten – Livskraft har verkat i 17 år utan dispyter med omgivningen, enligt Thomas Folcker. Faran, som han ser det, är den omvända.

– Vi ser en risk för konfrontation. Våra klienter ska vara i en miljö där de får positiv feedback och coachning. Här riskerar de att bli bemötta med misstänksamhet och ifrågasatta helt utan anledning.

Beslutet att lägga ner projektet var inte särskilt svårt, säger Thomas Folcker.

– Vi söker inte någon konfrontation. Det känns ändå inte som om det finns någon vinnare här, bara förlorare. Jag tror att Mölnbo samhälle också blir en förlorare. Det är positivt för ett samhälle att vara med i en sådan här positiv verksamhet.

– Våra klienter har många gånger fantastiska egenskaper och förmågor och jag är övertygad om att de skulle berika orten, om de valde att stanna kvar.

LT rapporterade om informationsmötet som Livskraft hade i Mölnbo under tisdagskvällen. Läs mer här.

Vad hade du hoppats av mötet i tisdags?

– Jag hade hoppats kunna förmedla vad vi gör och hur vi jobbar. Men det kändes som om vi inte nådde fram.

– Om vi var dåliga på att uttrycka oss eller om folk inte ville höra vet jag inte. Men jag har fått positiva kommentarer efter mötet och på stan. Det inger hopp.

En stor del av motståndet handlar om vad det betyder för orten om en grupp tidigare kriminella flyttar in – även om det är personer som vill skapa ordning i sina liv.

– De har väl kompisar som hälsar på. Vad drar det här med sig? Det är vi skraja för. Och vilken blir effekten på huspriserna? Vi vill ha ett seniorboende på platsen, som det alltid har talats om, säger en Mölnbobo till LT.

Debattören Anders Hammarlind håller inte med.

– Jag tror inte, hoppas inte, att den här gruppen är representativ för oss som bor i Mölnbo. Jag tror att vi har större hjärta än så. De solkar ner Mölnbos goda rykte. Vi måste välkomna människor som försöker räta ut sin tillvaro.

Platsen det handlar om är den så kallade Wennebotomten vid väg 57 och Skolvägen.