Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Livrädd att man bara sett toppen på isberget”

Färgbranschen arbetar på att hitta alternativ till konserveringsmedlen. Samtidigt tror facket att man bara sett början på allergiproblemet.

Annons

Att helt komma ifrån de konserveringsmedel i målarfärgerna som framkallar allergier är svårt.

Även om dagens färger är bättre än de tidigare baserade på lösningsmedel finns det få alternativ att tillgå.

Fackliga Målareförbundets ordförande, Mikael Johansson, tycker att ett av de stora problemen är hållbarhetskraven på färgen. Något som gör att konserveringsmedlen tillsätts.

– Färgerna i det professionella måleriet borde datummärkas. Vi har egentligen inget behov av färger där man ska kunna öppna locket och sedan stoppa ned penseln för att sedan stänga locket och öppna det sex månader senare för att fortsätta.

Han vill se ett bag-in-boxliknande system där färgen är hermetiskt försluten och man bara använder det man behöver för tillfället.

Anna Melvås, projektledare på Sveff (Sveriges färgfabrikanters förening), är osäker på hur utvecklingen ser ut hos fabrikanterna med just lufttäta system. Hon förklarar att man i färgbranschen hela tiden tittar på olika lösningar för att kunna sänka halterna av konserveringsmedel i färgerna.

– Hur man kan få bättre hygien i produktionslokalerna, bättre förpackningar, kortare hållbarhetstider eller renare verktyg. All logistik runtomkring. Mindre konserveringsmedel skulle i sin tur också kunna medföra nya risker påpekar hon.

– Vattenburna produkter måste innehålla konserveringsmedel för att hålla. Vi vill inte riskera att målarna öppnar burken och så är det redan mögligt eller bakterietillväxt. För det är inte heller bra om det är sjukdomsframkallande bakterier.

Samtidigt är Anna Melvås övertygad om att det kommer komma olika lösningar för att sänka halterna av konserveringsmedel.

– Men det är också viktigt att yrkesmålarna tar till sig budskapet om att använda handskar och långärmade tröjor och byxor.

Även om Mikael Johansson är kritisk till användandet av konserveringmedel ser han också att behovet av att informera om skyddskläder är stort.

– Jag blir fortfarande förvånad när jag ser en målare iförd målarshorts och t-shirt exempelvis. Det är för mig en helt apart företeelse. Men det är också en utveckling som varit under några år där modet i arbetskläder har kommit att bli piratbyxor och finas tajta t-shirts.

Mikael Johansson är samtidigt orolig för att man bara sett början på allergiproblemet och menar att man måste få ordning på företagshälsovården.

– Det som fick oss att uppmärksamma den här frågan var våra skyddsombud. När man lägger alla de här enstaka fallen på hög är jag livrädd att man bara sett toppen på ett isberg. Hur många målare är det som varit i kontakt med företagshälsovården och bara blivit hemskickade med en kortisonspruta? Tyvärr upptäcker man bara de här fallen som blir väldigt stora.

Förra året publicerade Carola Lidén, överläkare och professor på Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet, tillsammans med flera andra forskare en rapport om allergiframkallande ämnen i färg. Hon menar att även om informationen på färgburkar och säkerhetsblad uppfyller lagens krav är den inte tillräcklig. Ett problem är att ämnena måste deklareras först när de finns i viss halt, som ofta är mycket högre än den i målarfärgen.

– När gränsvärdena för märkningskraven är så höga finns ingen information. Säkerhetsbladen kan låta säkra och bra och tolkas som innehållsdeklaration men det är de absolut inte. De allergiframkallande konserveringsmedlen borde stå om de finns med överhuvudtaget. Målarna utsätts också vid fler tillfällen än vid själva målandet, förklarar hon.

– När man tvättar penslar och rollers blir man exponerad. Det är massor av aktiviteter som gör att de får målarfärg på huden. Tapetlim innehåller också allergiframkallande konserveringsmedel.

Även om det huvudsakliga problemet är konserveringsmedlen skulle bättre skyddskläder kunna hjälpa till.

– Än så länge är de skyddskläder och handskar som finns tillgängliga är inte tillräckligt bra. Om det fanns bra kläder som var lika naturliga att använda som hörselskydd tror jag det skulle minska problemet något, säger Carola Lidén.

Hon fick sluta som målare –  blev allergisk mot färgen

Svårt att få till bättre målarfärger