Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liu Xiaobos änka lämnar Kina

Liu Xia, poet och änka till kinesiske författaren och Nobelpristagaren Liu Xiaobo, har fått tillåtelse att lämna Kina, skriver flera medier.

Enligt nättidningen Hong Kong Free Press , som citerar poetens bror, ska hon nu sitta på ett flyg till Berlin. "Jag är tacksam mot alla de som brydde sig om och hjälpte henne under alla dessa år", säger han.

Liu Xia, som även varit aktiv som konstnär och fotograf, har suttit i husarrest utan att formellt vara anklagad för brott sedan hennes make Liu Xiaobo tilldelades Nobels fredspris 2010. Kinesiska myndigheter hävdade att hon var fri att röra sig som hon ville, men i praktiken övervakades hon dygnet runt och levde under dagliga restriktioner. Enligt personer i hennes närhet lider hon av hjärtproblem och depression.

Så sent som i maj i år släppte närmare 30 författare, däribland Paul Auster, Khaled Hosseini, JM Coetzee och Michael Chandon, varsin video där de läser utdrag ur Lius dikter, som del av en kampanj för att få henne fri.

Liu Xiaobo greps 2008 sedan han varit med om att författa manifestet Charta 08, med krav på politiska reformer och större fri- och rättigheter i Kina. Året därpå dömdes han till elva års fängelse för "omstörtande verksamhet". Han avled i juli 2017 i sviterna av cancer.

TT