Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litet hopp för Syrien

Kriget fortsätter, våldet eskalerar – allt är dessvärre som vanligt när fredsförhandlingarna om Syrien startar.

I mars är det fem år sedan den arabiska vårens drömmar om demokrati och medborgerliga rättigheter nådde Syrien. President Bashar al-Assad svarade med skarpa kulor mot den egna befolkningen – och snart stod landet i brand.

Kring 300 000 människor – Södertälje kommuns invånarantal gånger tre – beräknas ha dött hittills i inbördeskrigets Syrien. Och de som tvingats fly från sina hem är över elva miljoner.

Där är kulissen när den Staffan de Mistura i veckan öppnade de senaste fredsförhandlingarna om Syrien i Genève – där den syriska regimen och oppositionsdelegationen HNC finns på plats.

Därmed har de Mistura kommit längre än sina två företrädare på posten som FN-specialsändebud för Syrien, Kofi Annan och Lakhdar Brahimi. De bägge misslyckades med att få parterna att ens närma sig ett förhandlingsbord.

Men att ha nått dit är inte att ha nått långt.

Staffan de Mistura är tydlig med att förhandlingarna kan kollapsa när som helst: ”Nivån av förtroende är nära noll mellan de två sidorna”, säger han till brittiska BBC.

Samtidigt som Genèvesamtalen startar har kriget inne i Syrien sett en upptrappning de senaste dagarna.

I synnerhet har striderna kring staden Aleppo intensifierats, där regimens styrkor understödda av ryskt bombflyg, attackerar områden som är under rebellernas kontroll. De civila dödstalen fortsätter att stiga.

Få av delegaterna åker till Genève med hopp i bagaget.

En av oppositionens deltagare och den enda från Syriens kristna minoritet, är Abdulahad Astepho från ADO, Assyriska demokratiska organisationen. Han instämmer i den beskrivningen när jag ringde honom på onsdagen.

– Man kan inte börja förhandla samtidigt som Ryssland bombar civila. Det krävs vapenvila, men ingenting händer.

Abdulahad Astepho ser inte att det finns någon verklig vilja från det internationella samfundet att få slut på kriget.

– För det krävs två saker: trupper på marken och en press från FN så att parterna lever upp till sina åtaganden.

Astepho pekar på att tidigare överenskommelser inte har implementerats. Bland annat enades man redan i augusti 2014 om vikten av att bygga förtroende mellan parterna och att på allvar göra något åt den humanitära situationen.

– Efter ett och ett halvt år har ingenting hänt. Problemet är inte bara Ryssland och USA. Staffan de Mistura har helt enkelt inte de medel som krävs för att nå resultat.

Astepho räknar med att de Mistura – precis som företrädarna Annan och Brahimi – kommer att kasta in handduken.

Samtidigt efterlyser han ett starkare engagemang från en tredje part, EU.

– Självklart. Situationen i Europa med flyktingar och terrorism gör att EU har en roll att spela. Geografiskt ligger Europa nära, man är nära krisen. Det kan man inte säga om USA eller Ryssland.

För Abdulahad Astepho är situationen för de kristna i Syrien högst på agendan.

– Det är inte bara ett problem, det handlar om hela vårt folks existens.

I går kväll meddelade de Mistura att samtalen gör en paus till den 25 februari.