Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liten firma blev stor koncern

De flesta företag har någon gång i början av sin tillvaro varit mindre. Detta gäller även nuvarande Scania som då hette Scania-Vabis.

Bilden kan vara från sent 1920-tal eller mera troligt 1930-tal. Då fanns huvudkontoret utmed den dåvarande sträckningen av Hertig Carls väg som gick från Nyköpingsvägen åt öster upp till Södertälje Södra.

Vägen gick rakt genom företagets industriområde och det var rätt besvärligt. Slutligen kom Scania-Vabis överens med Södertälje kommun som ordnade en ny dragning av Hertig Carls väg över Värdsholmen i slutet av 1950-talet. Efter detta slapp företaget någon extern trafik inom sitt område.

Bilden visar en anställd på Scania-Vabis utanför dåvarande huvudkontoret och till vänster syns en del av det som vanligen kallas Klocktornet. Den höga byggnaden hade tidigare en sinnrik anordning som ordnade ett kraftigt tryck för det intilliggande

gjuteriet.

Dessa båda hus finns kvar fast med andra funktioner. Den tidens kontorsfunktioner krävde inte så stora lokaler.

Scania-Vabis hade under mellankrigstiden en måttlig verksamhet. Andra världskriget med dess stora beställningar av fordon blev en kraftig injektion för bolagets produktion. Den fortsatte efter krigsslutet och Scania är idag ett världsföretag.

Tyvärr har vi inte kunnat få fram vem mannen framför kontoret är.