Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Listan som förenklar livet som nybliven förälder

Fyll på badrumsskåpet innan bebisen föds, så förenklar du din första tid som förälder. Här är sakerna du kan behöva till både bebis och mamma.

Som nybliven förälder står man plötsligt inför hela nya situationer – vad gör man när bebisen blir röd i rumpan? Och små barn kan ju inte snyta sig, hur fixar man jobbig nästäppa då? Små vardagsproblem som brukar lösa sig ganska enkelt, men den första tiden kan det vara skönt att slippa ge sig ut och akuthandla salvor och näsdroppar.

Maria Lundh är farmaceut på nya apotekskedjan Apotek1 och har arbetat på apotek i femton år. Hon svarar även på läsarnas frågor om egenvård på Familjeliv.se. Hon möter både blivande och nyblivna föräldrar som kommer till apoteket för att handla till bebisen och mamman.

- Mammorna är oftast mer förberedda och har handlat i förväg, medan papporna ofta kommer in lite lätt förvirrade med en lista när bebisen är född, säger Maria Lundh.

Familjelivsmamman Armani tycker att bröstvårtskräm var guld att ha hemma.

- Bröstvårtskrämen är jättebra! Ångrar själv att jag inte köpte hem och hade den redan på BB innan mjölken hade runnit till och bröstvårtorna fastnade i inläggen/bh:n och gjorde att jag fick riktigt onda sår, berättar hon i Familjelivs forum.

Familjelivsmedlemmen Suzie väntar sitt första barn och hon har redan börjar planera vad hon ska köpa hem.

- Jag har köpt följande på apoteket: inotyol , bindor och alvedon till mig, nagelsax för baby, babyolja, amningskupor, bröstvärmare , alcogel att ha till folk som vill hälsa på bebis och parfymfri deo och hudcreme till mig för att bebisen inte ska behöva känna parfymstanken när den ska äta, berättar hon.

För den som vill vara förberedd har Maria Lundh tagit fram exempel på vad som kan vara bra att handla hem i förväg, men hon påpekar att ingen lista går att göra helt komplett och att var och en får bedöma vad de behöver utifrån sina egna behov.

Långa nattbindor

Till den nyblivna mammanEfter förlossningen får man ett avslag, som kan pågå i några dagar upp till några veckor. Då behövs rejäla bindor.

Amningskupor

Suger upp överflödig bröstmjölk, vilket förebygger svampinfektioner och förhindrar läckage på kläderna .

Bröstvärmare

Brösten är känsliga för kyla och drag. Bröstvärmare skyddar mot kyla och kan förebygga mjölkstockning.

Bröstvårtskräm

En speciell kräm som håller bröstvårtan mjuk och smidig och lindrar vid sårighet och ömhet.

Oparfymerad handkräm

Man tvättar händerna ofta och då kan det vara skönt att smörja in händerna.

Till det nyfödda barnet (cirka 0-3 månader)

Tvättlappar

Användbara vid tvätt av bebisen, mjuka och luddar inte.

Babyolja

Bebisen har tunn hud som lätt torkar ut, därför är det bra att använda babyolja som återfuktar huden. Överlag behöver bebisen extra milda produkter.

Salva mot röd rumpaTill exempel Silon eller Inotyol. Salvan skyddar huden och lindrar vid rodnad. Det är viktigt att tvätta bort rester av salvan varje dag. Låt gärna barnet vara utan blöja och lufta rumpan en stund varje dag.

Koksaltlösning

Koksaltlösning i engångs-pipetter kan användas för att lösa upp snoret när bebisen är täppt i näsan.

Våtservetter

Välj speciellt anpassade för barn. Våtservetter kan vara bekvämt att använda när man inte har tillgång till vatten, men det går även att blöta ner vanliga tvättlappar och ta med sig i en påse.

Nagelsax

Naglarna växer fort, men man måste vara försiktig när man klipper dem. Då är en rundad nagelsax anpassad för bebisar bra att ha.

Skötunderlägg

Engångs-skötunderlägg kan vara praktiskt att ta med sig vid blöjbyte utanför hemmet.

AV SUSANNE STÅHL, FAMILJELIV.SE