Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisas familj bytte livsstil

De gjorde sådant där som alla gör, som att sopsortera och åka kollektivt. Men sedan några år tillbaka har Lisa Månsson med familj lagt om hela sin livsstil till förmån för miljön.

Annons
Lisa Månsson med familj har i dag en helt annan miljömedvetenhet än innan de deltog i kommunens ekopilotprojekt 2012. Ett av deras tips för ett miljövänligare hem är att skaffa en hushållskompost.

Lisa Månssons familj bor i radhus i Tyresö utanför Stockholm och var fram till 2012 en högst genomsnittlig familj när det kommer till miljömedvetenhet. Men så såg Lisa att kommunen sökte familjer till ett ekopilotprojekt.

– Jag tyckte att det lät kul och anmälde oss, säger hon.

Tillsammans med nio andra familjer från området fick Lisa, maken och deras två barn under ett års tid lära sig mer om hur de kan leva mer miljövänligt inom sju olika områden: el, resor, konsumtion/avfall/återvinning, semester, vatten, mat och ett personligt tema.

Lisa började blogga under namnet Ekolisa i samma veva, och nu två år efter att projektet har avslutats bloggar hon fortfarande om miljöfrågor.

– Det är ett perfekt sätt att samla information. Eftersom jag försöker göra genomtänkta val så är jag noga med att hitta vetenskapliga bevis innan jag förändrar något. Jag tror till exempel inte att det är rätt tänkt att dra ned på plast genom att åka till Ikea och köpa allting nytt i metall i stället. Vi konsumerar redan för mycket.

Under projekttiden förde Lisa dagbok, exempelvis om hur familjen tog sig fram i trafiken och om hur mycket mat som slängdes.

– Just den dagboken fick nog samma inverkan som en matdagbok för den som bantar – den hade en minskande effekt direkt, säger Lisa med ett skratt.

Hon berättar att maken, som inte var lika intresserad innan projektet drog i gång, nu är duktig på att handla ekologiskt. Och barnen som i början tolkade grönt bokstavligt, som i grönsaker, suger nu åt sig information om miljön.

– Men visst, de är ju barn också, det är klart att de ibland säger ”men jag orkar inte gå, kan vi inte ta bilen?”.

De främsta lärdomarna Lisa och hennes familj tagit med sig handlar om matkonsumtionen i hemmet. Hur viktigt det är med ekologisk mat och hur köttkonsumtionen tyvärr ökat lavinartat sedan 1960-talet.

De har rensat i badrumsskåp och städskåp, plockat bort onödiga produkter helt och ersatt de nödvändiga med miljövänliga alternativ. De har också börjat undersöka alternativ för uppvärmningen av hemmet.

– Vi har tyvärr direktverkande el, men det är en stor kostnad att förändra det. Däremot har vi bytt till treglasfönster och skaffat luftvärmepump. Och vi funderar på att skaffa ytterligare en för ännu bättre effekt, säger Lisa Månsson.

MARIA SOXBO/TT

När kommunen sökte familjer till ett ekopilotprojekt 2012 anmälde Lisa Månsson sin familj - det blev en ögonöppnare för dem. De fick bland annat lära sig mer om konsumtion, avfall och återvinning. Efter att projektet avslutades för två år sedan har familjen fortsatt med sin gröna livsstil.
Sedan två år tillbaka har Lisa Månsson med familj en mer miljömedveten livsstil. Matkonsumtionen hemma var den största förändringen för familjen. I dag äter de ekologiskt och mer vegetariskt än tidigare.
I samband med att Lisa Månsson med familj anslöt sig till kommunens ekopilotprojekt 2012 startade hon sin blogg Ekolisa och där fortsätter hon att belysa miljöfrågor.

Bra bloggar

Hållbara handlingar (hallbarahandlingar.wordpress.com) av Magnus Myrberg har fokus på konsumentfrågor och hållbarhet.

Lev mer på mindre (levmerpamindre.blogspot.com) skrivs av en svensktalande familj i Finland. Handlar om självhushållning och en miljövänlig livsstil på landsbygden.

Supermiljöbloggen (supermiljobloggen.se) är ett måste om du vill hänga med i vad som händer.

Kemikaliepappan (kemikaliepappan.com) handlar om en giftminimerad vardag för dig och dina barn.

Chic and fair (chicandfair.wordpress.com) handlar om mode, skönhet och miljö.

Lisas blogg ekolisa.com.

Annons