Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linnea Nilsson fick lyfta pokalen när Sverige vann EM-guld

Den svenska lagkaptenen, Linnea Nilsson fick lyfta pokalen upp i skyn när Sverige vann U18-EM:s B-grupp. - Adrenalinet pumpade, det var jättehäftigt, säger Telgespelaren. 

Som LT-sporten tidigare berättat gick Sverige hela vägen i U18-EM:s B-grupp när man slog Grekland i finalen i söndags. En seger som innebär att Sverige till 2017 avancerar till A-gruppen och då ställs mot Europas bästa landslag.

En som var högst delaktig i triumfen är Telges guard Linnea Nilsson, som var lagkapten för det svenska laget.

Det är en lycklig, nyss hemkommen Nilsson som LT-sporten pratar med på tisdagen.

– Det känns riktigt bra tycker jag. Det var en otroligt härlig turnering för oss som lag. Och att det gick som det gick. Det är klart att vi hoppades på att gå hela vägen. Men det här var över förväntningarna, säger Nilsson.

Sverige spelade fin basket i match efter match och gick förlustfria igenom hela turneringen. På vägen mot finalen slog man bland annat hemmanationen Bosnien, som hade ett starkt stöd från läktarhåll.

– Det var den tuffaste matchen. Det var ett bra tryck inne i arenan. Men vi påverkades inte av det och fortsatte kriga och spela vårt spel. Och det är anledningen till att det gick så bra som det gick för oss. Vi spelade bra basket matcherna igenom, spelade hela tiden tufft försvar och satte hög press.

Sveriges spel överträffade inte bara spelarnas egna förväntningar. Linnea Nilsson, som varit på landslagsuppdrag förut, säger att den här EM-sommaren var något helt annat än hon är van vid.

– Plötsligt var vi i Sverige laget som de andra lagen såg upp till. Jag tror det beror på vår inställning och vårt fokus. Vi åt, tränade, och förberedde oss på bästa sätt mellan matcherna. Vi låg inte vid stranden och solade och badade som vissa andra lag till exempel.

Nilsson är även nöjd med sitt eget spel, och över hur hon tog sig an sin roll som lagkapten. Rent statistiskt gjorde hon med 10,2 poäng per match sitt bästa EM hittills.

– Det gick väldigt bra med facit i hand, sen är det alltid så att i vissa matcher så sitter skotten, och i andra inte. Men jag pushade på laget och försökte leda så gott jag kunde.

”Så gott hon kunde” ledde hela vägen till guld. Och väl där var det Linnea Nilsson som fick lyfta pokalen.

– Adrenalinet pumpade, det var jättehäftigt. En mäktig upplevelse.

Guldlaget coachades av Viktor Bengtsson, som tar över som tränare i Telge efter Hanna Bouldwin. Och Nilsson var väldigt imponerad över hans arbete under turneringen och menar att det bådar gott för klubblaget till hösten.

– Han har verkligen fått oss att springa och spela med fart och även fått oss att vara väldigt tuffa. Det känns jättebra att han tar över Telge. Det ska bli väldigt spännande att få spela för honom i höst. Jag tror det kommer att bli jättebra, och efter allt som hänt under EM nu så känner jag mig extra motiverad för vad som kommer i höst med Telge.

Men först väntar några veckors vila för Nilsson, medan Telge drar i gång försäsongen under veckan som kommer.