Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linnea Hylén: Vem skulle kunna vinna över Trump?

I november stundar det presidentval på andra sidan Atlanten. Donald Trumps första mandatperiod är snart över, vilket fått många att undra om han lyckas klamra sig fast i Vita huset – i ytterligare fyra år.

Vid mellanårsvalet 2018 gick Demokraterna framåt, men sedan dess har oppositionen varit utomordentligt svag. Demokraterna har investerat stort, men sjabblat bort korten innan spelet ens hunnit börja.

Trumps snart fyra år i Vita huset har präglats av kontroversiella beslut och skandaler. Trots haglande kritik har han tagit sig vinnande ur både Rysslandsutredningen och förra veckans riksrättsåtal.

Demokraterna har tagit varje chans att försöka sätta dit Trump för hans försök att utpressa den ukrainska regeringen och den misstänka inblandningen i de ryska påverkansförsöken under valrörelsen 2016. Demokraterna har med andra ord lagt allt krut på att lyfta upp presidentens misstag.

Det är i grunden rätt att uppmärksamma presidentens agerande, men den ensidiga kampanjen har fått konsekvenser för Demokraternas chanser att besegra Trump i november.

Det amerikanska folket upplever i detta nu en brinnande högkonjunktur, vilket minskar incitamenten att rösta bort den sittande presidenten.

Det finns onekligen en välfylld kista med minst sagt skandalösa och demokratiföraktande ageranden från Trumps sida. Samtidigt har USA rent ekonomiskt aldrig presterat bättre. Det amerikanska folket upplever i detta nu en brinnande högkonjunktur, vilket minskar incitamenten att rösta bort den sittande presidenten. Det amerikanska folkets förtroende för Trump är numera rekordhögt. Enligt Gallup är hela 49 procent av väljarna positiva till hans presidentskap och bland republikaner är siffran nästan enhälligt positiv: 94 procent.

Nu pågår Demokraternas process för att utse en presidentkandidat, där kandidaterna Bernie Sanders och Pete Buttigieg hittills har rönt störst framgångar. Kampanjen är allt annat än enhetlig eller för den delen i samklang med verkligheten. Det finns ett flertal kandidater som tycker mycket och väldigt olika – och oavsett vilken av dem som slutligen väljs har de alla svårigheter att ena det splittrade partiet.

Det tidigare blinda fokuset på Trumpmotståndet har fått partiet att försumma de egna väljarnas behov

Presidentvalet är ett drygt halvår bort och hittills saknar oppositionen en tydlig ledare som kan ena och mobilisera väljarna. Det tidigare blinda fokuset på Trumpmotståndet har fått partiet att försumma de egna väljarnas behov av ledarskap - men framför allt behovet av ren sakpolitik.

Demokraterna vill få bort Trump till varje pris, men vad vill de egentligen genomföra i Vita huset? Det egna budskapet har dessvärre inte nått igenom bruset.

Kampanjen som Demokraterna bedrivit kan få en grupp potentiella Trumpsympatisörer att inte gå till valurnorna, men den kommer knappast skapa en välbehövlig väljarström till oppositionens icke-existerande alternativ. Motstånd mot Trump är ingen garant för att en majoritet lägger rösten på Demokraternas presidentkandidat. Demokraternas chanser är med tanke på utgångsläget relativt små i jämförelse med vad det kunde varit. Det är ett sorgligt faktum som hela världen kommer få sota för.

Linnea Hylén