Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linnea Hylén: Ryssland annekterar inte Krim – de ockuperar

När utrikesminister Ann Linde (S) i förra veckan reste till Ukraina för att markera mot Rysslands ”aggressioner” valde hon olyckligtvis att inte markera på det självklara sättet. Den som menar allvar med att stå upp för Ukrainas självständighet bör också kunna säga att snus är snus och att strunt - även i detta fall - är strunt.

Linde åkte till Ukraina för att förbereda sig inför att Sverige under nästa år kommer ta över ordförandeskapet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Situationen i Ukraina är allt annat än önskvärd med tanke på det pågående kriget mellan ukrainska och ryskstödda styrkor i östra Ukraina. Linde var noga med att understryka Sveriges kritiska syn på de ryska aggressionerna: ”Vi tycker inte att det är en bra idé att man annekterar en del av Europa, och sedan går det några år och sedan accepterar alla detta. Det är vårt intresse att fortsätta hålla den här frågan levande.” .

En av Sveriges prioriteringar som ordförandeland för OSSE är att se till att kriget i Ukraina stannar kvar på den europeiska dagordning. Linde riktade framför allt kritik mot Frankrike för att ha uttryckt vilja att skapa ”en ny europeisk säkerhetsarkitektur” som antagligen skulle verka mer förlåtande mot Rysslands agerande mot Ukraina.

Det är något som Sverige med all rätta inte kommer tillåta om Linde får bestämma. Om Linde inte ska låta frågan hamna i skymundan måste hon dock se till att Sverige håller tungan rätt i mun.

I Svenska Akademiens ordlista finns två ord som använts för att beskriva det ryska agerandet mot Krimhalvön. Dels har vi det mest använda ordet ”annektera”, dels det minst förekommande begreppet ”ockupera”. Det kan tyckas vara onödig semantik, men när vi läser om ordens betydelser kan vi se små, avgörande skillnader i formuleringarna. Att annektera innebär att ta (landområde) i besittning vanligen med våld. Att ockupera åsyftar att ta i besittning utan laglig rätt med avseende på (större) landområde, särskild (del av) stat och besätta med krigsmakt.

En mer korrekt benämning hade i alla lägen varit att säga som det är – att Ryssland med sin krigsmakt tagit Krimhalvön i besittning.

En annan vanligt förekommande benämning på det ryska agerande är det var en olaglig annektering av Krimhalvön. Det är sant att Ryssland brukade våld för att ta Krim i besittning, men det skedde inte utan krigsmakt. En mer korrekt benämning hade i alla lägen varit att säga som det är – att Ryssland med sin krigsmakt tagit Krimhalvön i besittning. Ryssland har inte annekterat Krim - de har utan laglig rätt ockuperat regionen från sitt europeiska grannland.

Det blodiga kriget i östra Ukraina har pågått i sex år och Linde har helt rätt i att frågan inte får försvinna från den politiska dagordningen. Om den europeiska freden ska bestå, inte minst i vårt eget närområde kring Östersjön, måste Europa stå upp för Ukrainas suveränitet och oberoende.

Det är därför av största vikt att vi inte låter Rysslands brott förminskas till något mindre än vad det faktiskt är.

Linnea Hylén