Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linnea Hylén: Macron kan inte ensamt försvara Europas frihet

I förra veckan samlades världens utrikespolitiska ledare i Tyskland för att delta i Munich Security Conference. Konferensen är den största i sitt slag och samlar cirka 500 beslutsfattare för att samtala om de mest aktuella frågorna inom området.

I en tid av osäkerhet uttryckte flertalet amerikanska och europeiska ledare behovet av ett stärkt transatlantiskt samarbete mellan USA och Europa. Den franska presidenten Emmanuel Macron valde däremot att gå hårt ut med slag mot den egna militäralliansen Nato och västvärldens val att sätta hårda sanktioner mot den ryska regimen.

Macron målade upp en drömsk vision av ett ”mer suveränt” Europa som står oberoende från USA. EU-länderna ska, enligt Macron, öka sin egna militära styrka. Men han menar samtidigt att Europa ska välkomna Ryssland tillbaka in i den europeiska gemenskapen, och därmed se mellan fingrarna kring hur Vladimir Putins regim ökat otryggheten i Ukraina såväl som i resten av Europa. Det är en farlig väg att gå för den som vill värna ett öppet och fritt samhälle.

Samverkan sker inte i ett maktpolitiskt vakuum, tvärtom är samarbetet ett resultat av den värdegemenskap som sammanför västvärldens alla länder.

Om det är något som visar sig tydligt på konferenser som den i München är det att Europa och USA står för något större än ett idélöst, kortsiktigt samarbete. Samverkan sker inte i ett maktpolitiskt vakuum, tvärtom är samarbetet ett resultat av den värdegemenskap som sammanför västvärldens alla länder.

Det transatlantiska samarbetet har varit en garant för fred, tillväxt och demokrati. Den demokratiska grunden om mänskliga rättigheter, yttrande- och pressfrihet, liksom värdet av att ha en fungerande rättsstat förenar mer än vad man kan tro vid första anblick.

Att likt Macron låta Putins ockupation av Krimhalvön gå obemärkt förbi går stick i stäv med Europas frihetliga ideal.

Det är den gemensamma idén om det öppna samhället som förenar västvärldens demokratier i de internationella samarbetsorganen vi kallar EU, Nato, FN och WTO.

Den gemensamma idén om en värld med fria flöden av människor, idéer och kapital är vägledande i samarbetet mellan Europa och Amerika. Friheten är avgörande för att skapa en bättre värld och det är i ljuset av sårbarheterna som de två unionerna – EU och USA – behöver försvara den.

Att likt Macron låta Putins ockupation av Krimhalvön gå obemärkt förbi går stick i stäv med Europas frihetliga ideal. Det land som inte visar några som helst intentioner på att vilja bli en fungerande demokrati ska inte heller välkomnas in i den europeiska gemenskapen.

I en tid av osäkerhet finns det fler frågor än svar, men ett av de viktigaste faktumen är att vi aldrig får tumma på försvaret av friheten. De korrupta länder som väljer att trampa in på andras frihet kan inte utan motprestation förlåtas och släppas in i värmen. Återigen behöver Europa och USA stå enade i kampen för en friare värld, oavsett vad Macron försöker få oss alla att tro.

Linnea Hylén