Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linnea Hylén: Krisen är ingenting jämfört med kriget

Det går knappt några minuter mellan nyhetsnotiserna om corona. Det är inte konstigt med tanke på det mycket allvarliga läget som kräver både försiktighet och handling från den enskilde och samhället i stort.

I den fredstida krisens hetta – som coronakrisen ändå utgör – försvinner emellertid andra viktiga nyheter ur flödet. En sådan händelse som borde ha uppmärksammats mer är den senaste rapporten från Must – Sveriges militära underrättelse- och säkerhetstjänst.

Varje år släpper Sveriges kanske hemligaste myndighet sin årsöversikt om underrättelsehoten mot vårt land. Det ger en glimt in i en värld som för de flesta kan kännas långt borta från vardagen. Underrättelsehot, spioneri, cyberattacker, sabotage och påverkansförsök är som hämtade ur actionfilmer, men det är också verklighet för vårt land och alla länder i vårt närområde.

Must målar upp en relativt dyster omvärldsbild som lägger betoning på instabilitet och osäkerhet. Vad som tidigare var någorlunda förutsägbart har ruckats på under de senaste åren. Inte minst har Rysslands och Kinas allt mer aggressiva agerande satt den liberala världsordningen på spel.

Det är inte längre givet att det är västvärldens demokratier som kommer sätta agendan framöver: ”Tendensen är en tillbakagång för demokrati, rättsstatlighet, respekt för normer och folkrätt och för multilateralt samarbete. Traditionella samarbetsmönster och intressegemenskaper kan inte längre i alla sammanhang tas för givna.”

Vi har olyckligtvis fått se både vilja och förmåga från Ryssland att skapa oreda i Georgien, Ukraina och Syrien. Must påpekar likt många andra experter att Ryssland inte räds att använda militära medel för att uppnå sina politiska mål. Det är en avgörande distinktion som påverkar Sveriges oberoende, då vi är ett av Rysslands närmaste grannländer. Trots att Europa och USA tillsammans fortfarande har en större militär kapacitet har Rysslands visat förmågan att skapa en regional närvaro som bör få EU att känna oro. Ryssland är numera här för att stanna och de vill vara med och bestämma, oavsett om det sker genom diplomati eller genom vapenmakt.

För ett litet land som Sverige kräver det att vi fortsatt håller goda relationer med våra demokratiska grannar

Vi går onekligen in i en allt mer orolig omvärld. För ett litet land som Sverige kräver det att vi fortsatt håller goda relationer med våra demokratiska grannar, såväl som att vi förbereder oss för det värsta tänkbara scenario: en militär konflikt i vårt närområde. En konflikt mellan exempelvis Ryssland och Baltikum skulle ge få möjligheter för Sverige att stanna utanför. Vårt geografiska läge men också våra europeiska samarbeten skulle i en sådan eskalation leda till oundviklig inblandning.

Den pågående coronakrisen ställer höga krav på samhällets uthållighet, men det är fortfarande ingenting jämfört med kriget. Om det är något vi ska ta med oss både från Musts omvärldsanalys och den pågående coronakrisen är det devisen att det alltid är bättre att vara förberedd än inte alls.

Linnea Hylén