Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linda Ström gör turnéstopp i Södertälje

Lusten går inte att motstå. Hon prövar rummet genom att låta rösten svindla upp mot det furufärgade takvalvet samtidigt som hon skyndar mot pianot. Snart fylls varje vrå av Linda Ströms sång och som åhörare får man tårar i ögonen.

Linda Ström har inte varit i Brunnsäng på 22 år.

– Det pirrar! Där är skolaulan! Vad roligt! Där hade jag mitt första sånguppträdande, säger Linda när vi svänger upp mot Brunnsängskolan för att sedan vika av mot kyrkan.

Kantorn blir glatt överraskad över att Linda plötsligt dyker upp och vill gärna låna henne några minuter efter fotograferingen. De måste prata lite om musikgudstjänsten den 1 maj. Linda ska sjunga sånger från sin nya skiva ”Med hjärtat på utsidan” som släpps i augusti. Första singeln ”När du lämnar mig” är långsam och smärtfylld.

– Detta är det mest personliga jag har gjort. Jag har

skrivit själv och tillsammans med Staffan Hellstrand. Saker måste ur mig och läkas ihop. Jag gör något vackert av något svårt. Det är läkande att sjunga och skriva, förklarar Linda.

Med rösten som är både hes och sårbar och stark och omtumlande är det lätt att förstå att Linda kan beröra.

– De som vill ha det får ta det. Jag vet att jag når människors hjärtan.

Under våren ska Linda och pianisten Thomas Tjärnkvist på turné.

– Vi börjar i Ramsele. Där mamma kommer från och morfar är begraven.

Musikgudstjänsten i Brunnsäng är ett personligt nedslag, det är här Linda konfirmerades. Vill man se hela konserten får man bege sig till All helgona-kyrkan i Stockholm.

Linda fick veta att hon kom in på en musikutbildning i Stockholm samma dag som hon tog studenten från Täljegymnasiet.

– Det har gått i ett sedan jag var 15 år. Jag har varit uppslukad av musik och sång, säger Linda.

Och nog märker man att Linda lever med musiken. Den bubblar fram när hon går mot bilen, fladdrar förbi när bilen saktar in vid Birkakorset – små melodislingor nynnas i förbifarten.

– Jag är väldigt trygg i min röst. Jag kan alltid sjunga och bär alltid den med mig. Det är ett häftigt sätt att möta människor, genom att spela musik.

Lindas brorsdotter är Denise Makota, 15-åringen från Nykvarn som är världsmästare i brottning. Drivet finns i släkten.

– Det finns ett kall, ett brinn, en vilja att komma vidare. Vi ger inte upp utan kämpar.

Efter fotograferingen i Brunnsängs kyrka och den spontana sången som fick lokalens akustik att visa sig från sin bästa sida måste Linda lägga band på sig själv.

– Jag vill få ut musiken nu, mötas nu, säger Linda som längtar stark efter att turnén ska dra i gång.

– Jag vill bara gasa nu, men jag måste gasa och bromsa samtidigt.