Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lillan Hedlund: Vi tänker gå stärkta ur den här krisen

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Det är en surrealistisk tid vi lever i just nu. Ingenting är sig likt och alla kämpar för att anpassa sig till vår nya verklighet med coronapandemin som är fokus i allas vardag.

Precis som alla andra företag så har vi på LT tvingats till förändringar i samband med de förutsättningar som råder. Flera av våra medarbetare arbetar hemifrån. Endast de fullt friska kommer till tidningen varje arbetsdag. Men oavsett var vi arbetar så har vi på LT:s redaktion vårt huvuduppdrag i fullt fokus - att ge våra kunder relevant lokal journalistik om vad som händer just nu i vårt utgivningsområde.

Vår högsta prioritering är att ge våra läsare de absolut viktigaste lokalnyheterna, dygnet runt, veckans alla dagar. Och det gör vi. Nyhetstrycket på redaktionen har aldrig varit högre. Vi berättar om hur vården fungerar, konsekvenser i skolväsendet, hur corona slår mot vårt lokala näringsliv och våra invånares egna upplevelser i den här omtumlande tiden. Vi har en stark tillströmning i vår läsaraffär. Att det är till oss man vänder sig för att få veta vad som händer är ett förtroende vi ödmjukt vårdar. Det är för våra kunder vi finns till.

Det vi däremot är sämre på att berätta om är hur corona påverkar oss som lokaltidning. När en stor del av det lokala näringslivet kämpar för sin överlevnad så märks det också hos oss på LT. I Södertälje såg vi fram mot massor av trevliga evenemang under våren, vi hade en plan för vår bevakning av alla kvalspel inom idrotten. Men allt upphörde abrupt.

Under de senaste veckorna har allt det här också avspeglat sig i vår annonsaffär som tillsammans med våra prenumeranter är livsavgörande för att vi ska kunna bedriva den lokaljournalistik som vi gjort sedan 1861.

En konsekvens, när en stor del av vår lokala annonsaffär viker, är att vi snabbt behöver vidta åtgärder för att säkerställa vår överlevnad. Därför införs nu korttidspermitteringar på LT där våra medarbetare går ner i tid och jobbar 80 procent.

Det här känns förstås som en paradox. Vår journalistik har aldrig varit viktigare än nu. Våra arbetsdagar har aldrig varit mer sprängfyllda av uppgifter. Vi har aldrig nått ut till fler läsare än vad vi gör i dag. Och då tvingas vi att dra i handbromsen. Det är klart att det känns absurt.

Nu skruvar vi lite på vårt innehåll och vi omfördelar resurser till de roller där de behövs som bäst för dagen. Vi kommer fortsätta vårt arbete för att dagligen ge er läsare den bästa lokaljournalistiken, och vår strävan är att bibehålla det innehåll som inte är förknippat med corona. Vi behöver det också, som ett andningshål i det stundom oerhört tunga nyhetsflödet om pandemin.

Att läget är tufft nu betyder inte att det alltid kommer vara det. Jag har siktet inställt på att vi kommer gå starka ur den här krisen - om vi hjälps åt. Och säga vad man vill, men mer medmänsklighet än den som nu visar sig har nog aldrig skådats tidigare. Det är en insikt som värmer mer än aprilvädret.