Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lillan Hedlund: Därför namnpublicerar vi de dömda nätverksledarna

Artikel 54 av 58
Tore 3 – insatsen mot grov organiserad brottslighet
Visa alla artiklar

På måndagen föll domen mot bland andra Abraham Aho i Södertälje tingsrätt. Straffet uppgår till fem år och två månaders fängelse. Han är tidigare dömd för mord 2009 och för medhjälp till dubbelmordet på dåvarande spelklubben Oasen 2010. Ett straff han varit villkorligt frigiven från med fyra år kvar på domen men som nu läggs på igen. Totalt döms han alltså till nio år och två månaders fängelse.

Det är inte ovanligt att läsare hör av sig och vill att vi namnpublicerar brottslingar. Inte sällan långt före att dom avkunnats, ofta redan vid gripande, eller för att uppgifterna redan cirkulerar på nätet en googling bort. En vanlig orsak till att man vill att tidningen namnpublicerar är helt enkelt för att man vill få sin nyfikenhet stillad. Men flertalet anser också att en namnpublicering kan man som kriminell gott få utstå som en del av straffet, oavsett brottets dignitet.

Men det är inte medias sak att döma gärningsmän, det har vi ett rättsväsende som sköter.

När det gäller de nu aktuella namnpubliceringarna finns dock skäl att göra en annan bedömning. Abraham Aho pekas ut av polisen, både lokalt och nationellt, som den som axlat ledarrollen för Södertäljenätverket. Det innebär att han styr ett kriminellt parallellsamhälle med droger, vapen och våld som har förödande konsekvenser. Samma resonemang gäller Namo Talani, som pekas ut som ledare för Västeråsnätverket, och som nu bland annat döms för medhjälp till mordförsöket på Orrstigen i Södertälje förra året. Med det i beaktande finns det ett uppenbart allmänintresse i att få veta vilka de här dömda nätverksledarna är.

Lillan Hedlund, chefredaktör och ansvarig utgivare LT

Läs mer: Domen har fallit i Enchrochattmålet – nätverksledarna får flera års fängelse