Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lilla kvarteret Flugan som sedan blev en park

Känner ni igen den här sextiotalsvyn från Kaplansgatan? Den är numera en park.

Bilden skulle platsa bra i ett sådant reportage som inflöt i denna tidning förr. Då publicerades vid flera tillfällen bilder eller bildsviter från partier i staden som skulle försvinna eller redan var borta. Den tiden hade inte möjligheter att publicera i färg men nutidens tekniska framsteg gör det möjligt att visa färgfoton.

Det vi ser är den södra sidan av det lilla kvarteret Flugan som omgavs av Kaplansgatan i söder, Oxbacksgatan i väster, Turingegatan i norr och Nygatan i öster. Huset i högra bildkanten hade sin långsida mot Nygatan. Där ser vi att byggnaden hade en hög sockel som anger att Nygatan där blivit sänkt.

Om vi med blicken vandrar uppför Kaplansgatan så ser vi en rödmålad bodlänga där de boende i kvarteret hade vedbodar och andra utrymmen för olika föremål.

Uppe i hörnet mot Oxbacksgatan låg ett mera modernt bostadshus från sekelskiftet 1900 med ett torn på taket. Bilen som står parkerad utanför den röda bodlängan är dock från senare tider och kan ge en vägledning till när bilden togs, förslagsvis under 1960-talet.

Vägmarkeringen i högra bildkanten angav hur man skulle köra om man ville ta E3 mot Strängnäs och Örebro eller E4 mot Stockholm.

Nuförtiden är kvarteret Flugan utlagt till park.