Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Likvärdig vård i fokus om Södra BB flyttar hit

Om BB Södertälje tar över Södra BB:s verksamhet blir det med fokus på förlossningsrädda, flyktingkvinnor och BB hemma. – Vi vill ge en likvärdig vård till alla, säger chefbarnmorskan Maria Hedström på BB Södertälje.

I slutet av januari blir det förhandlingar om att utöka verksamheten på Södertälje sjukhus under 2016 då Södra BB stängs. Södra BB har funnits på Södersjukhuset men enligt ett beslut ska enheten läggas ner och integreras i den vanliga förlossningsavdelningen på Södersjukhuset. Delar av uppdraget föreslås tas över av BB Södertälje.

– Landstinget har gett oss i uppdrag att erbjuda ett alternativ för de familjer som idag väljer Södra BB, berättar chefbarnmorskan Maria Hedström.

BB Södertälje vill satsa på tre områden. Redan nu väljer många med förlossningsrädsla att föda på BB Södertälje då det är en mindre enhet. Vid förlossningsrädsla är det viktigt att lära känna lokalerna och få förtroende för personalen inför förlossningen. BB Södertälje vill utöka och bredda sin kompetens kring förlossningsrädsla.

– Vi ser gärna en liknande verksamhet för flyktingkvinnor som varit med om trauman och som saknar nätverk, berättar Maria Hedström.

En annan idé som finns är BB hemma. De mammor som vill kan gå hem några timmar efter förlossningen och få besök av en barnmorska i hemmet och då få hjälp med amning, kontrollera efterblödningen och andra frågor.

– Man mår allra bäst av att vara i sin hemmiljö, förklarar Maria Hedström och berättar att idag är den genomsnittliga vårdtiden på BB cirka två dygn.

Södra BB har haft ett unikt koncept med mödravård, förlossning och eftervård i samma lokaler och med samma personal. För att få föda där måste man vara frisk, normalviktig och barnet vara fullgånget och förväntat friskt.

– Vi kommer inte att ha en separat Södra BB-enhet. BB Södertälje är redan idag en lågriskenhet och man måste ha gått till 37:e graviditetsveckan. Vi vill inte selektera ytterligare utan ge en likvärdig vård till alla, men samtidigt kunna ge extra stöd till kvinnor och familjer med särskilda behov, säger Maria Hedström.

BB Södertälje kommer inte att ha en egen mödravårdscentral men vill samarbeta mer med befintliga mödravårdscentraler. Specialistmödravård, ultraljudsmottagning och eftervård finns redan idag i samma lokaler som förlossning och BB. Personalen roterar mellan de olika enheterna och därför kan man ibland få samma barnmorska på förlossningen och eftervården.

Lokalmässigt ska det inte bli några problem för BB Södertälje att växa. Idag finns det 18 platser och det är inte alltid det är fullbelagt. Ibland ligger det istället gynpatienter på dessa platser. När BB flyttar in i sina nya lokaler 2017 finns det 14 eftervårdsrum. Till skillnad från idag blir det enkelrum. I och med detta blir det också fler familjerum.

– I dag gör vi allt vi kan för att uppfylla önskemål om familjerum. Vi prioriterar om det är första barnet och hur förlossningen har varit, säger Maria Hedström.

Det är inte aktuellt med en neonatalavdelning, specialistvård för nyfödda, i Södertälje även om verksamheten på BB kan komma att utökas.

– Vi kan ta hand om barn som mår dåligt direkt när de föds. Sedan ordnar vi med transport i kuvös och ambulans till andra sjukhus, ofta Huddinge. Vi erbjuder samtal till alla som har haft en traumatisk förlossning, berättar Maria Hedström.

Det finns förhoppningar om att anställa fler barnmorskor på BB Södertälje.

– Det är oklart om vi får anställa i förväg eller om vi måste vänta tills fler familjer väljer att komma tills oss. Vi får ersättning utifrån antalet förlossningar, förklarar Maria Hedström.

Många vill rädda kvar Södra BB och ett argument är att tillgängligheten blir sämre i Södertälje.

– De flesta vårdalternativ ligger centralt i stan. Då är tillgången bättre för de som bor i stan. Vi är tillgängliga för alla söder om stan, säger Maria Hedström.

BB Södertälje 2015

Under 2015 föddes 1561 barn på BB Södertälje.

231 familjer (14,9 procent) hänvisades till BB Södertälje från andra sjukhus.

27 familjer (1,7 procent) hänvisades från BB Södertälje till andra sjukhus, de flesta på grund av att graviditeten inte hade gått till vecka 36, det vill säga prematur födsel.

20 procent av barnen föddes med kejsarsnitt, varav hälften var planerade och hälften akuta

Medelvårdtiden på BB är 2 dagar för familjer där barnet fötts vaginalt, och 2,9 dagar efter kejsarsnitt.

Källa: BB Södertälje