Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Likgiltigheten är den värsta fienden

Svar till Christer Duke (LT 24 februari). Tack för värdefulla synpunkter och tips. Vi är imponerade av att du fortfarande 14 år efter din pensionering som kulturredaktör på LT engagerar dig! Det är ett engagemang som du delar med oss som har förmånen att i dag ansvara för den viktiga kulturbevakningen i lokaltidningen.

Du håller säkert med om att Södertälje är en stad i stark förändring och att LT måste utvecklas i takt med nya förutsättningar. Men förändring, liksom bra kultur, provocerar. Det märker vi på LT när vi tar nya tag för att bättre betjäna den publik vi har och den vi vill ha i framtiden.

Likgiltighet är både kulturens och journalistikens värsta fiende. Tyvärr har våra läsare (utom några få engagerade) mött våra kultursidor med likgiltighet, vilket vi ser i våra undersökningar 2006 och 2008. Alltför många bläddrar helt enkelt förbi utan att läsa trots att ett dokumenterat kulturintresse finns bland medborgarna. Då duger det inte för oss att fortsätta att göra precis som man alltid har gjort, varken av demokratiska eller

kommersiella skäl.

Det finns en tro på att om man bara skriver tillräckligt ofta och mycket om kultur så kommer alla medborgare till sist att bli intresserade.

I kulturdebatten talas det ofta om vikten av att överraska och att utmana läsarna med kultur med tuggmotstånd, sådant som inte är helt lättillgängligt. Riktigt så enkelt är det inte. Det krävs stor kunskap om mottagaren för att en överraskning ska bli uppskattad. Det vet alla som har köpt en misslyckad present. Därför lägger vi på LT ner mycket kraft på att skaffa oss kunskap om våra läsares verklighet.

Det vore klädsamt om fler av stadens kulturutövare och kulturansvariga tjänstemän och politiker brydde sig mer om medborgarnas syn på kulturutbudet i staden. En bred undersökning där medborgarna fick recensera och komma med förslag kanske vore ett bra initiativ för ansvariga att ta.

I Stockholm går det att få detaljerad information om vilka som går på teater och utnyttjar övrigt kulturutbud. Det är fakta som knappast imponerar.

En vit medelålders medelklass med hög utbildning och relativt gott om pengar dominerar i teatersalonger och på gallerierna. Hur ser det ut i Södertälje? Jag hoppas att alla som ansvarar för någon form av kulturverksamhet här i staden har lika bra koll på sina besökare som Dramatenchefen Marie-Louise Ekman och chefen för Stockholms Stadsteater Benny Fredriksson. Båda dessa chefer jobbar aktivt för att betjäna både ny och gammal publik på ett nytt och tidsenligt sätt. Det försöker vi göra på LT också.

Nu är det dags att från vår sida sätta streck i kulturdebatten för den här gången. Den närmaste tiden lägger vi all kraft på förändringsarbetet av del 2 av LT, där kulturen ingår. Den delen kommer ut i delvis ny skepnad från och med vecka 11. Efter det ser vi fram emot att genom Sifo ta del av 600 statistiskt utvalda läsares syn på LT. Vi återkommer också gärna personligen till dem som engagerat sig i kulturdebatten i någon form av möte kring Södertäljekultur-ens utmaningar framöver.

Thelma Kimsjö

tidningschef LT

Annika Lindecrantz

chef för kulturen LT

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel