Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lika villkor för alla

Södertälje är inte alltid rätt kommun att bo i.

LT har skrivit om Jessica Öster som tyvärr inte fått den kurs hon sökt på vuxenutbildningen. Återstår två alternativ för henne: att göra en prövning (inte så lätt) eller att flytta till en mer resursstark kommun.

Vuxenutbildning är ett av de områden där Södertäljes knappa resurser märks. Samtidigt är efterfrågan större än i många andra kommuner, på grund av att det finns många med ofullständiga gymnasiebetyg och många nyanlända.

Men som det är nu räcker pengarna inte till alla som behöver vuxenutbildning. Så ser det dock inte ut överallt, i Stockholms län kan de flesta kommuner erbjuda alla som behöver det en studieplats. I en annan kommun skulle Jessica Öster fått den kurs hon behöver.

Kommunal vuxenutbildning på gymnasienivå är inte en rättighet (vissa undantag finns) och därför ser tillgången väldigt olika ut.

Detta är en orättvisa som, förvånande nog, diskuteras alldeles för lite.

Det är orimligt att Södertälje där behovet är särskilt stort dessutom har sämre möjligheter att erbjuda studieplatser.

När arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) besökte Södertälje framförde kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) ett önskemål om att staten skulle ta över vuxenutbildningen.

Det är klokt önskat.

Staten som huvudman skulle kunna se till att villkoren blev mer lika och kvaliteten jämnare.

Men innan detta blir verklighet bör alla ges rätt att komplettera sin gymnasieutbildning på vuxenutbildningen om det behövs för att söka till högre studier. Så att ingen ska behöva vänta och hoppas som Jessica Öster.

före detta rektor på vuxenutbildningen

Katri Cronlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel