Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ligans gigant i vägen för fjärde raka guldet

Fyra segrar från fyra raka SM-titlar. Så nära är Kings. Men med ett stort hinder kvar: säsongens gigant i ligan – Joakim Kjellbom.

Den här säsongen har landslagsveteranen på nytt ristat in sitt namn i historieböckerna.

För tredje gången utsågs Joakim Kjellbom till ligans mest värdefulle spelare. En merit som bara Fred Drains kan matcha.

Inte nog med det.

När coacher, kaptener och media röstade tog Joakim Kjellbom en storslam. Aldrig tidigare har någon blivit MVP, årets center och årets försvarare.

Ett unikt kvitto på vad han betyder för ligatrean och SM-finalisten Norrköping.

– Inte tråkigt direkt. Jag har fått utmärkelser förr, men det bästa priset ska vi ta tillsammans, sade Kjellbom till Folkbladet.

Stjärnan vill addera ett nytt guld till sin prissamling. Och ska Kings ta klubbens fjärde raka titel, då är det Kjellbom som måste passeras.

Nu går den 213 centimeter långe centern mot ett av sina bästa slutspel. Han spelar på en ännu högre nivå än under grundserien och snittar 16,4 poäng, 12,7 returer och 1,6 blockar per match.

Men hans betydelse är större än siffrorna. Adnan Chuk har byggt sitt lag på en bas av solitt försvar.

Joakim Kjellbom är basen i det försvaret.

– Han är så otroligt viktig för Norrköping. Med den längden, försvarsspelet, returtagning och, ja, även bollscreener i anfall. Det var ju Kjellbom och även i viss mån Micke Lindquist, de två veteranerna, som avgjorde mot oss, säger coachen Tommie Hansson, vars Sundsvall stöp i fyra kvartsfinaler mot Norrköping.

I semifinalerna drog Norrköping ned Luleås poängsnitt med nästan 20 poäng, från 89,4 i grundserien till 70,2. Mycket tack vare hur Kjellbom skyddade korgen.

– Han förändrade spelet runt korgen med sin närvaro defensivt. När de släppte vår

fyra och packade in med Kjellbom blev det väldigt trångt i vårt pick- och rull-spel, säger Luleå-coachen Peter Öqvist.

Under säsongen har Kings gått tuffa matcher mot Norrköping – och mot Södertälje-

lagets centrar har Kjellbom varit effektivare än normalt.

Så hur ska han stoppas?

Öqvist och Hansson tror på taktiker som handlar om att få bort Kjellbom från korgen.

– Du kan välja att dubbla eller spela en mot en. Och väljer du en mot en gäller det att göra jobbet tidigt. Om Jocke får position med en fot i färgen, ganska nära korgen, är han högprocentig. Man måste vara duktig på att få ut honom en bit ifrån korgen innan han fångar bollen, säger Öqvist.

– Målet för oss var att få Kjellbom att spela försvar ute på golvet och inte alltid vara på hjälpsida och kunna blocka skott. Sedan att försöka attackera honom. En Kjellbom i foulproblem som sitter på bänken, det är alltid bra, säger Hansson.

Men du hade en trepoängsskytt, Hlynur Baeringsson, som femma. Det har inte Kings. Vad kan de göra?

– Få honom att jobba mot bollscreener och dyka hårt till korgen. Han kan ju inte vara på två ställen samtidigt och måste antingen stanna på guarden eller centern. Så få honom involverad och spela fysiskt. Och det vet jag att Anderson kommer att göra.

Fakta

Namn: Joakim Kjellbom.

Ålder: 36 år.

Längd: 213 centimeter.

Position: Center.

Aktuell: Norrköpings landslagsstjärna tog hem en

unik trippel när säsongens individuella priser röstades fram: mest värdefulla spelare, årets center och årets försvarare.

Säsongen som ligger till grund för det? Länge var Norrköping det enda laget som hade rygg på Södertälje i tabellen. Och Kjellbom låg kvar på samma höga nivå som under fjolårssäsongen: 15,1 poäng, 9,8 returer och 2,0 blockar i grundserien.

Delar ”MVP-rekordet”: Årets pris var Kjellboms tredje MVP-statyett. Det är han och Fred Drains ensamma om. Toni Bizaca och Olle Håkansson står på två.

Slutspelet 2015/16: Kjellbom har dominerat både kvartsfinalserien mot Sundsvall och semifinalditon mot Luleå. Centern snittar 16,4 poäng, 12,7 returer och 1,6 blockar över tio matcher – hans bästa slutspelssiffror hittills i karriären.*

Han har haft en så kallad dubbel-dubbel i åtta av tio matcher. Med 23 poäng och 21 (!) returer i andra kvarts-finalen som höjdpunkt. Ja, förutom den hundraprocentiga skytteinsatsen i sista semifinalen då.

Mot Kings i ligan: 15,7 poäng, 11,7 returer och 3,7 blockar.