Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lidl återkallar lax – igen

Lidl återkallar återigen gravlax av märket Admiral efter provtagningar som har visat att fisken innehåller bakterien listeria. Det gäller förpackningar på 300 gram med bäst före-datum 16 augusti och 19 augusti. Den 22 juli återkallade Lidl samma produkt med bäst före-datumet 9 augusti.

Butikerna har uppmanats att ta bort produkterna och de kunder som har köpt laxen ombeds att lämna tillbaka varan i närmaste butik.

Enligt Lidl:s pressansvarige Martin Jarstål har listeriasmittad lax levererats till deras butiker i hela landet, bland annat i Stockholm, Södertälje och Uppsala.

Listeria kan vara farlig för människor med nedsatt immunförsvar, som gravida kvinnor, svårt sjuka och äldre personer.

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes förekommer överallt i naturen och har hittats i de flesta livsmedel. Bakterierna kan lätt komma in i anläggningar där livsmedel hanteras och där sprida sig i lokalerna eller på maskiner, till exempel skärmaskiner.

Listeria monocytogenes är en bakterie som kan orsaka infektionen listerios, en sjukdom som kan drabba både människor och djur. Listerios hos människa är ovanlig, men allvarlig sjukdom som drabbar framför allt personer med nedsatt immunförsvar, gravida och äldre.

Man blir sjuk någon dag till några veckor efter att man har blivit smittad. Ibland dröjer det ännu längre. Efter en infektion kan personer med nedsatt immunförsvar och äldre drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation.

Personer med nedsatt immunförsvar, gravida och äldre kan minska risken för att bli sjuka genom att genomvärma mat till över +70°C eller undvika vissa livsmedel där bakterien kan finnas.

Källa: Livsmedelsverket