Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberalernas svek mot Södertäljeborna

Liberalerna Anna Starbrink, Ninos Maraha och Mats Siljebrand gav sin syn på upphandling av kardiologisk verksamhet i Stockholms län (LT, 27 februari).

Samstämmigheten, att det fortsättningsvis ska vara tre enheter som utför specialistvård är inte något argument för att det är det optimala för oss patienter. Inte heller argumentet om kompetensutveckling är någon garanti att det blir bättre att samla denna vård i färre enheter.

Det skulle förvåna om det inte redan tidigare finns ett samarbete mellan läkare inom denna verksamhet, att utbyta erfarenheter och kunskaper.

Undertecknarna skriver att det med anledning av att ett av anbuden kom från Handen, inte ändrar förhållandet i sak, genom att det södra verksamhetsområdets behov med detta var tillgodosett.

Vilken tur för de ansvariga politikerna att det inte var tre andra av de fjorton anbuden som hade de lägsta anbuden, och sin verksamhet långt i utkanterna av verksamhetsområdet, då hade patienterna i värsta fall fått söka sig till Norrtälje, Nynäshamn eller, ve och fasa, till Södertälje.

Nu hänvisas patienterna, i första hand, tillbaka till husläkarmottagningarna, samma mottagningar som remitterat patienter till Hjärt- och kärlcentrum i Södertälje. Anledningen till att vi remitterats dit är att vare sig diagnoser eller behandlingsmetoder har kunnat tillfredsställas på husläkarmottagningarna.

Nu vill politikerna avhjälpa detta med att knyta kardiologer till respektive husläkarmottagning. Frågan är om det verkligen finns kardiologer att tillgå för detta ändamål?

Är det inte på det viset att husläkarna ska ha en bred kompetens över mångskiftande områden. I de fall det uppstår tveksamheter ska de kunna remittera patienter till olika typer av specialister.

Sammanfattat känns det som om specialister överlåter till generalister att besluta om behandlingsmetoder. Är inte det ett bakvänt arbetssätt?

Undertecknarna är samtidigt nöjda med att kunna knyta till sig verksamhet på Nygatan i Södertälje för att ställa diagnoser, utföra tester och så vidare men inte ansvara för vilka åtgärder som ska sättas in. Dessa ska överlåtas på i första hand husläkarmottagningarna.

Sammanfattat känns det som om specialister överlåter till generalister att besluta om behandlingsmetoder. Är inte det ett bakvänt arbetssätt? Inte heller denna verksamhet är gratis. Vad är prislappen för denna verksamhet, relativt den nu avvisade upphandling?

Till sist vill jag ställa Liberalernas förklaringsmodell i ljuset av en artikel i denna tidning i början av november förra året.

På bild ser vi politiker från alla lokala partier i Södertälje, vädjande om omprövning av landstingskollegornas beslut i frågan.

Nu ser vi gruppledaren Mats Siljebrand (L) trots stort gemensamt agerande för fyra månader sedan förråda sina kollegor i andra lokala partier, och ställa sig på sina idébundna partivänners sida.

Frank Hjort

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel