Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberala framgångar inom äldreomsorgen

Social- och omsorgskontoret har på initiativ av Liberalerna i Södertälje beslutat att inrätta en pilotgrupp/larmgrupp på prov fram till årets slut.

För de allra flesta är det mycket viktigt att hemtjänstens besök sker vid den uppgjorda tidpunkten. När personal inom hemtjänsten får ett akut larm måste två personer rycka ut för att hjälpa den behövande. Det innebär att brukaren som har fastställda tider får vänta på sin hjälp, vilket skapar irritation för den enskilde och stress för personalen.

Cirka 1 500 äldre har trygghetslarm i Södertälje. Ungefär fem larm kommer varje timma på dagtid och mellan två och tre i timman på natten.

Mot den bakgrunden lämnade Liberalerna en motion i kommunfullmäktige om att inrätta en grupp som endast åker på larm. Förslaget fick positiv respons i såväl äldreomsorgsnämnden som kommunala pensionärsrådet och kommunala handikapprådet.

Liberalerna har under senare tid drivit flera frågor inom kommunens äldreomsorg som fått gehör och det gäller bland annat vårdhundar som i dag är fyra till antalet och blivit en stor succé på kommunens boende för dementa.

Partiet har också fått gehör för parboendegarantin som nu är lagstadgad och kommunen har 14 sådana platser på våra äldreboenden och det fungerar utmärkt.

En annan fråga som Liberalerna drivit i många år är heminstruktörer för syn- och hörselskadade äldre. Där är vi tyvärr det enda parti i Södertälje som har med det i sin budget och vill återinföra dessa tjänster som de flesta kommuner i Stockholms län har. Majoriteten anser att det är landstingets uppdrag men vi liberaler anser att det är ett kommunalt uppdrag.

Nils-Gunnar Lindh (L)

ledamot i äldreomsorgsnämnden och Kommunala pensionärsrådet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare