Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberal omsorg i Södertälje

Äldreomsorgsnämnden kommer att gå in i det nya året med ett underskott på drygt elva miljoner kronor. Orsaken till detta är i första hand hemtjänstens utförarsida och korttidsboendena.

Utförarsidan ska nu granskas för att se vad bristerna beror på. Jag utgår ifrån att man även tittar på kommunens privata hemtjänster som inte går med underskott. Orsaken lär vara att de har många deltidstjänster.

Social- och omsorgskontoret har fått ett krav från på sig att komma med besparingar inom äldreomsorgen på drygt elva miljoner kronor. Kontorets förslag på besparingar är som vanligt att avveckla äldreomsorgens ”russin” som handlar om mötesplatserna, fixarservice och Bergviks värdshus eftersom de inte är lagstadgade. Nämndens ledamöter har dock varit eniga om att behålla dessa verksamheter.

Liberalerna la i sin skuggbudget för 2016 åtta miljoner mer än majoriteten i sin budget för äldre. Vi vill ge de äldre en värdig ålderdom. Vårt parti har varit drivande i frågan om införandet av parboendegarantin vid våra Vård och omsorgsbpendenoch det har vi fått gehör för och det är nu lagstadgat. Liberalerna lanserar nu en ”Laga-mat-garanti” inom hemtjänsten och vi hoppas den får gehör.

Måltiden är kanske den mest centrala i många seniorers liv. Vi vill därför ge de äldre en möjlighet att få den tillagad i det egna hemmet.

Liberalerna bar drivit frågan om ” vovvar i vården” och våra demensboenden har sedan ett år tillbaks en utbildad vårdhund vid namn Charlie som rönt stor uppskattning. En utvärdering om vårdhunden pågår och i mars beräknas ett beslut tas om behovet av en vårdhund. Liberalerna har en rad förslag som det senaste året lagts som motioner i kommunfullmäktige för en bättre äldrevård i Södertälje, men det kostar pengar och det har liberalerna avsatt i sin skuggbudget.

En fråga som tyvärr liberalerna numera är ensamma om i kommunfullmäktige är återinrättandet av heminstruktörer får syn och hörselskadade. Övriga partier anser att det är en landstingsuppgift, men landstinget gör habiliterande insatser och kommunen gör rehabiliterande insatser för de äldre med syn och hörselproblem. Nästan alla kommuner i Stockholms län har heminstruktörer. Det är lite märkligt eftersom länets utbildning av denna yrkeskategori är förlagd till Södertälje, vid Hagaberg folkhögskola.

Fallolyckor för äldre är ett stort hälsoproblem och cirka 25 procent av alla besök vid akutmottagningar består av fallolyckor. I Sigtuna har kommunen tagit ett klokt beslut på initiativ av liberalerna att ge gratis broddar till personer över 70 år. Vid Kommunala pensionärsrådets sammanträde innan jul blev det en stor diskussion om fallolyckor som ofta drabbar de äldre. Snö och kyla väntar och broddar ger de äldre en ökad trygghet.

Avslutningsvis driver Liberalerna på i frågan om att åter införa Lov (Lagen om valfrihetssystem) i Södertälje, vilket borde kunna ske med det kontrollorgan som kommunen inrättat. Denna funktion saknades tyvärr när Lov infördes 2011.

ledamot i äldreomsorgsnämnden och kommunala pensionärsrådet

Nils-Gunnar Lindh (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel