Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lenita har tagit plats i stadshuset

Det finns två Lenita Granlund. En av dem är ny chef för cirka 2 000 anställda som socialdirektör i Södertälje kommun.– Det ska bli roligt, en utmaning, säger hon.

Jo, det har hänt att hon fått fel mejl, eller att det förväxlats bilder. Södertäljes Lenita känner till sin namne, kommunals avtalssekreterare.

–Men jag hette Hindersson tidigare, under mina år i Västerås kommun bland annat.

52-åriga Lenita från Värnamo, har via Strömsholm, Västerås och Flen kommit till Södertälje, där hon gör sin introduktionstid som socialdirektör i stadshuset.

–Jag försöker träffa så många som möjligt, och se verksamheterna. I eftermiddag ska vi göra en utflykt, säger hon lugnt.

Som chef för 2000 anställda inom social-och omsorgskontorets verksamheter har hon ett stort uppdrag.

– Allt är förstås mycket större här än i Flen, där jag var chef tidigare. Men där var uppdraget bredare, jag hade hand om socialförvaltning, och där ingick också arbetsmarknadsfrågor, integration och vuxenutbildning.

Varför flyttade du?

–Jag blev tillfrågad om att ingå i rekryteringen, och var egentligen inte färdig med mitt uppdrag i Flen. Södertälje kändes som en stor utmaning, en spännade kommun. Jag gillar när allt inte ser likadant ut.

På frågan vad hon anser om LOV (lagen om valfrihet i vården – som infördes och lades ner i Södertälje) svarar hon:

– Det är politiken som bestämmer. Men jag har arbetet med LOV, i Västerås som var tidigt att använda detta. Och som tjänsteman i Flen gjorde jag en utredning om LOV.

Som kom fram till ..?

– Att kommunens hemtjänst måste effektiviseras.

På frågan om vad hon anser om delade turer, och heltidsanställningar inom hemtjänsten, svarar hon påläst:

– Det är komplicerat. Hemtjänsten är behovsstyrd, vid vissa tider på dagen är behovet större än annars. Men nu har politiken sagt nej till delade turer. Och man har dessutom försökt, men slutat med heltidsmodellen.

Ett annat typiskt problem för en förvaltningschef är sjukfrånvaron.

– Vad jag förstår har man satt in åtgärder för att öka frisknärvaron. Vi hade problem med detta i Västerås, men inte direkt i Flen, säger Lenita – som visar att hon hellre pratar om allt bra som hennes nya organisation utför.

– Det finns utmaningar, och jag har en nog en del tankar på hur man kan lösa vissa saker. Mycket av det vi gör är lagstadgat.

–Jag är för transparens, och att man ska lära sig av sina misstag.

Samtliga de nämnder som du jobbar med lär gå back det här året. Har ni fått tillräckligt med pengar till nästa år?

– Vi behöver effektivisera och se över kostnadssidan för att hålla oss inom tilldelad ram.

Hund, katt och tuppar

Namn: Lenita Granlund (tidigare Hindersson).

Ålder: 52 år.

Bor: På landet utanför Västerås. Pendlar med bil till Södertälje.

Familj: Man, och tre vuxna barn. Hund, katter och tuppar.

Yrke: Socialdirektör i Södertälje kommun. Tidigare förvaltningschef i Flens kommun, verksamhetschef, enhetschef och utvecklingsledare i Västerås, sjuksköterska inom landstinget 

Fritid: Huset, familjen, hunden. Tränar regelbundet på gym. Tidigare tävlande inom ridsport.