Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena Hallengren, ditt långsamma agerande kommer att kosta människors liv och hälsa

Dagar har blivit till veckor, veckor till månader och månader till år. I höst är det två år sedan Folkhälsomyndighetens utredning färdigställdes med den tydliga rekommendationen att även pojkar ska vaccineras mot HPV-viruset som orsakar cancer.

Faktum är att nästan 50 procent av alla kvinnor mellan 20 och 22 år beräknas vara HPV-positiva. En del HPV-typer kan ge cellförändringar som i sin tur kan leda till cancer, till exempel i livmodern.

Anmäl text- och faktafel

HPV, humant papillomvirus, är ett vanligt virus som förekommer i över hundra olika typer. HPV-viruset den vanligaste sexuellt överförbara infektionen. Runt 95 procent av alla fall av analcancer och 60–75 procent av cancer i penis, vulva, munhåla och svalg orsakas också av HPV viruset. Smittspridningen sker HPV genom samlag och via kontakt mellan hud och slemhinnor.

Cancerformer går att alltså att förebygga och det är möjligt stoppa utbredning av HPV viruset som orsakar cancer – så vad gör regeringen och ansvarig minister Lena Hallengren (S)? Svar, ingenting.

Sedan 2012 vaccineras alla flickor i årskurs fem eller sex i Sverige – men pojkar är inte inkluderade. Det är viktigt att även pojkar får ett eget skydd och vaccineras sig på lika villkor. Om både pojkar och flickor vaccineras så förväntas spridningen av viruset minska, vilket ger ett ökat indirekt skydd för både ovaccinerade pojkar och flickor.

Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att, efter att noggrant har utrett frågan, att vaccination av pojkar mot HPV uppfyller smittskyddslagens kriterier för att inkluderas i det nationella allmänna vaccinationsprogrammet. Dels har myndigheten analyserat frågan utifrån ett medicinskt perspektiv men också utifrån ett samhällsekonomiskt.

Det är inte etiskt försvarbart att fortsatta förvägra unga killar möjligheten till vaccin.

Internationellt är det allt fler länder som vaccinerar även pojkar. Nyligen debatterades fråga i Sveriges Riksdag. Den ansvariga ministern hänvisar då till att ”frågan bereds i regeringskansliet”. Hur mycket mer tid behöver Lena Hallengren? Det är inte etiskt försvarbart att fortsatta förvägra unga killar möjligheten till vaccin.

Folkhälsomyndighetens har klara och tydliga rekommendationer. Forskning och evidensensläge är tydligt. Det är dags att pojkar också inkluderas i det nationella vaccinationsprogrammet. Vad väntar du på Lena?

Ella Bohlin (KD)

regionråd i Region Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel