Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledningar synas efter vattenläckan

Vattenläckan i lördags var den tredje på mindre än ett år i Sandtorp. Nu ska ledningsnätet skärskådas.
– Vi måste veta var vi ska satsa va-kollektivets pengar, säger Dan Godman.

I lördags var flera hundra hushåll i Sandtorp i Nykvarn utan vatten. Orsaken var en läcka på huvudledningen till området, nära korsningen Maskinförarevägen/Valsarevägen. Ledningen där är gjord av pvc-plast.

– Materialet har visat sig inte vara särskilt bra – det har en förmåga att spricka på längden, säger va-ingenjör Dan Godman på kommunen.

Han säger att Nykvarn generellt har ett bra ledningsnät, men att det förmodligen finns svaga punkter.

– Det ser ut som sträckan mot Sandtorp är en del som vi måste prioritera. Men det kan finnas andra också.

I april 2015 sprang samma ledning läck och hela Sandtorp blev utan vatten. I oktober gjorde en läcka på Valsarevägen att ett 40-tal fastigheter blev utan vatten.

Under året påbörjas en förnyelseplan för Nykvarns vatten och avlopp. En del blir att gå igenom vilka material kommunens 58 kilometer ledningar är gjorda av. Sedan återstår att prioritera nödvändiga åtgärder.

– Vi får renovera en sträcka i taget. Det är rätt kostsamt. Vi har naturligtvis begränsade resurser och taxa som ska vara balanserad.

I dag används ofta en mer robust plast – polyeten (PE).