Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diktatur visar sin sanna natur

Den arabiska våren har nått Syrien. Där möts den av iskyla från landets säkerhetstjänst – ett 100-tal människor har dödats. Hittills.
Vilken tur att Södertäljes kommunstyrelse beslutat att inte skaffa en vänort i diktaturstaten.

Annons
Blodet flyter i staden Daraa, Syrien sedan regimen brutalt slagit ned kraven på demokratiska regimer. Södertäljes två syrisk-ortodoxa biskopar, Ablahad Gallo Shabo, S:t Jacob, och Benjamin Atas, S:t Afrem har tidigare ställt sig på diktaturens sida.

Det har gått två år sedan Kristdemokraternas lokale ledare, Robert Halef, motionerade om att Södertälje och den syriska staden Qamishly borde inleda ett vänortsförhållande. Många Södertäljebor har sina rötter i staden och Halef tyckte att det vore gemytligt om städerna skulle kunna knytas samman på ett mer officiellt plan.

Det är otvivelaktigt en av de mindre omdömesgilla idéer som Robert Halef någonsin framfört. Vilket bland andra LT påpekade.

Syrien är en av världens brutalaste diktaturer. Ledaren Bashar al Assad och det styrande Baath-partiet har systematiskt slagit ner all opposition – precis som pappa Assad, Hafez, gjorde på sin tid. Det råder ingen pressfrihet eller yttrandefrihet – däremot förekommer det tortyr.

Undantagslagar, som förbjuder demonstrationer bland annat, råder sedan 1963.

Att Södertälje skulle skaffa en vänort i landet är att legitimera en regim som man i stället bör ta kraftfullt avstånd ifrån.

Men Robert Halef fick lokalt stöd – av båda Södertäljebiskoparna. Ablahad Gallo Shabo, S:t Jacob, och Benjamin Atas, S:t Afrem ägnar sig inte ofta åt världsliga saker i offentligheten, men var positiva till vänortsidén.

Inte bara positiva, förresten – I LT (20 februari, 2009) markerade de också hårt mot dem som ifrågasatte tanken.

”Om det är en diktatur, varför har då Sverige sin ambassadör där?” frågade sig Benjamin Atas.

”Jag är mycket upprörd över det här. Jag fördömer och accepterar inte att man kallar Syrien för diktatur”, sa Ablahad Gallo Shabo.

Just ärkebiskop Shabo har även senare visat sin naiva inställning till Syrien. När den nya katedralen i Hovsjö invigdes fanns Syriens ambassadör på plats, på första bänkraden. Ärkebiskopen valde då att säga några vänliga ord om Assad-regimen på arabiska till församlingen.

Förhoppningsvis hade biskoparna tid att slita sig från sina kyrkliga förpliktelser i går för att följa nyhetssändningarna. Den demokratirörelse som tog form i Tunisien och senare i Egypten har spridit sig. Så ock till Syrien. Men där har protesterna mötts med en brutalitet mot den egna befolkningen som ligger i samma liga som Gadaffis Libyen.

Under natten mot onsdagen gick säkerhetsstyrkor in i den moské i staden Daraa där proteströrelsen hade sitt högkvarter och sköt mot obeväpnade människor.

Kroppar med kulhål kom in till stadens sjukhus. Bland de döda fanns både kvinnor och barn.

Enbart i Daraa har sammanlagt 100 människor dödats. Och över hela landet pågår massarresteringar. Även i Qamishly ska regimens lakejer ha slagit till.

Som av en händelse – samtidigt som Syriens hårdföra regim mötte folkets rättmätiga krav på demokrati med kulor – samlades Södertäljes kommunstyrelse i går för att

behandla Robert Halefs två år gamla motion om vänortssamarbete med Qamishly.

Det blev avslag.

Naturligtvis.

Och det får Södertäljes båda syrisk-ortodoxa biskopar tycka precis vad de vill om.

Åsiktsfrihet är en annan sak som skiljer Sverige och Syrien.

Mer läsning

Annons