Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Vill inte Löfven ha svensk sylt på pannkakorna?

Sverige har problem. Både privata och offentliga arbetsgivare upplever brist på arbetskraft. Och det finns inte några mängder av arbetssökande som kan fylla platserna.

Ser vi in i framtiden ser situationen inte bättre ut. Inte minst inom tjänstesektorn, där jobb i välfärden utgör en inte obetydlig del, kommer det att behövas fler när den äldre generationen går i pension och med åldern också får ett ökat behov av vård.

Men det saknas också mängder av mer eller mindre kvalificerade personer för arbeten inom den privata sektorn. Brister som riskerar att minska möjligheten företag att växa och utvecklas i Sverige.

Ska vi klara framtidens välfärd, både rent praktiskt och ekonomiskt, behöver vi bli fler som jobbar. Detta kan till del ske genom att vi jobbar längre. Att skjuta på pensionen några år gör att den kompetens som seniorerna samlat på sig kan vara till nytta för samhället några år till.

Vi har också en tillgång i alla dem som kommit till Sverige som flyktingar eller anhöriga till flyktingar. Det finns en del som tyder på att vi är bättre än till exempel Danmark att få dessa i jobb på lång sikt. Bland annat pekar en rapport från den danska statistikmyndigheten Dansk Statistik på just detta. Dock tar det alldeles för lång tid innan man kommer i sysselsättning i Sverige. Här finns mycket att arbeta med, inte minst kring attityder.

Människor ska kunna komma till Sverige för att arbete. De bidrar till Sveriges utveckling och är med och finansierar vårt välfärdssamhälle.

Men inte heller detta kommer att räcka. Människor ska kunna komma till Sverige för att arbete. De bidrar till Sveriges utveckling och är med och finansierar vårt välfärdssamhälle. Och det gäller även personer som kommer från länder utanför EU och Norden. Oftast handlar det i dag om till exempel systemutvecklare och civilingenjörer.

Tyvärr finns det mängder av rapporter om hur svårt det är att rekrytera och behålla personal, även kvalificerad personal. Hur lätt det är att bli av med tillståndet att arbeta för bagateller.

Socialdemokraterna däremot gör ett annat val. De signalerar tydligt att de inte gillar att det kommer människor till Sverige som vill jobba här.

Alliansen vill underlätta för arbetskraftsinvandring, bland annat genom att korta ned väntetiderna och se till att människor inte kastas ut på grund av bagateller. Samtidigt vill man skärpa kontrollen av att det verkligen handlar om ett riktigt jobb. Det är ett svar på de behov som finns i framtidens Sverige.

Socialdemokraterna däremot gör ett annat val. De signalerar tydligt att de inte gillar att det kommer människor till Sverige som vill jobba här. De säger att de vill stoppa alla som kommer hit för jobb som bara kräver kortare utbildning eller introduktion. Vad det i praktiken handlar om är bärplockning och skogsplantering under några intensiva månader. Om dessa stoppas är det troligaste resultatet mindre svensk sylt på butikshyllorna och mer bär som ruttnar i skogen.

Det bryr sig inte Stefan Löfven och Socialdemokraterna om. Det viktiga är att skicka rätt signaler inför valet. Även om det innebär sämre möjligheter både för tillväxt och för svensk sylt på pannkakorna.

Johan Örjes