Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Viktigt steg framåt för frågan om gårdsförsäljning

I förra veckan röstade riksdagen igenom en uppmaning till regeringen att utreda införandet av gårdsförsäljning.

Förslaget gick igenom socialutskottet några veckor tidigare när Alliansen fick stöd av Sverigedemokraterna – och nu blev det även ja i riksdagsomröstningen med 151 röster mot 140.

Det är lite speciellt på så viss att det nu för första gången finns en majoritet i riksdagen för gårdsförsäljning.

Gårdsförsäljning har flera goda argument. Det innebär en möjlighet för alla de småskaliga hantverksproducenter som nu växer fram inom exempelvis vintillverkning eller ölbryggning – som Költur från Hölö eller 137:an i Södertälje – att få en chans att erbjuda sina varor till konsumenter.

För dig som är pluskund [+]: Finsk gårdsförsäljning av öl ger hopp för bryggare i Södertälje

Att komma in på Systembolaget är en lång och krånglig process som fortfarande är för svår för exempelvis många mikrobryggerier.

Att tillåta gårdsförsäljning ger även en ny möjlighet att visa upp och marknadsföra sina produkter. Ett mikrobryggeri skulle kunna bjuda in till visning av sin anläggning, provsmakning av produkterna och sedan erbjuda de inbjudna att köpa med sig några flaskor hem. I dag är det inte möjligt.

Läs Tomas Karlsson: Helt rätt att tillåta gårdsförsäljning

Sveriges alkoholmonopol är inte detsamma som för 30 år sedan. Genom globalisering, rörlighet och e-handel finns det redan i dag i praktiken alternativ till det statliga monopolet.

Detta har fortfarande inte gjort att vi förfallit i anarki och missbruk, vilket inte heller är fallet med länder i Europa trots att de inte har exakt samma modell som vi. Politik slår ekonomiska resurser, men teknologi slår politik.

Fler tar sig ett glas vin till vardags i dag, men de totala skadorna av missbruk minskar eftersom vi samtidigt dragit ner på supandet.

Det har även skett förändringar i vår alkoholkultur. Fler tar sig ett glas vin till vardags i dag, men de totala skadorna av missbruk minskar eftersom vi samtidigt dragit ner på supandet.

Vi värdesätter inte längre billiga varor av låg kvalitet utan bryr oss allt mer om råvaror, smaker, kvalitet, mathantverk.

På bara några år har antalet mikrobryggerier ökat med flera hundra procent. Gårdsförsäljningen kommer handla om denna konsumtion – inte om plattor med billig öl.

Dessa argument, och andra, är vad allt fler partier lyssnat till och därför tagit ställning för gårdsförsäljning. Men det är inte säkert att förslaget blir verklighet bara för att det nu finns en riksdagsmajoritet för.

Det enda riksdagen kan göra med sitt tydliga ja är att skicka en uppmaning till regeringen att tillsätta en utredning, för att på sikt lägga en proposition – ett konkret förslag.

Och det är just detta som är lite problematiskt, att trots att en majoritet av folket är för ett förslag, och trots att de har med sig en majoritet av de partier som sitter i riksdagen, så kan man inte nödvändigtvis få igenom det till regeringen.

Det må så vara att vänstern fortfarande inte gillar gårdsförsäljning, men de borde visa respekt för riksdagsmajoritetens vilja och tillsätta en utredning nu när det blivit ett ja.

Hanna Marie Björklund