Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Varför tjatas det om porrfilter?

Debattören Myra Åhbeck Öhrman tröttnade på alla Almedalens paneldebatter om porr, arrangerade av diverse feministiska organisationer, som hon ansåg saknade vetenskaplig grund, och drog ihop en egen.

Bland de medverkande fanns namnkunniga personer inom såväl vetenskapen och pedagogiken som juridiken och spelindustrin.

Och vad är deras samlade bedömning av porrfilter i skolor och förskolor? I bästa fall verkningslöst, i värsta fall rent kontraproduktivt.

Katarina Stensson, civilingenjör och vice ordförande för Piratpartiet, poängterar att filtreringen ofta sker efter sökord eller bildigenkänning, men att algoritmerna – städarna – är dåliga på att göra balanserade bedömningar.

I Storbritannien där man är i färd med att införa ett nationellt porrfilter bedömer algoritmerna bland annat antalet hudpixlar i bilderna. En del avklädda pornografiska bilder ryker, men det gör även bikinibilderna från solsemestern.

Enligt Elza Dunkels, som forskat kring barn och internet i 20 år, klarar filtren bara av att städa bort ett par, ynka procent av materialet som anses olämpligt.

Dessutom har innehållsfiltren visat sig vara oroväckande effektiva på att blockera hbtq-material.

När filtreringen sker efter sökord så ryker även informationsmaterial från myndigheter och organisationer som sysslar med sexualupplysning – den typ av information som ska lära eleverna om sex, relationer, samtycke – och porr.

När skolor blockerat allt med sökord ”bröst” i har de även gjort det omöjligt för elever att söka efter information om bröstcancer.

Var drar vi gränsen för vad som ska vara tillåtet i vårt samhälle och i vår kultur?

Vilket kommersiellt IT-företag ska särskilja mellan Fifty shades of grey och ett BDSM-klipp på Pornhub? Det hela kokar ner till moraliserande tolkningar och värderingar.

Flera studier visar att lärare på skolor som inför innehållsfilter ofta invaggas i en falsk trygghet.

När porr skuld- och skambeläggs med förbud upplever barn att de inte har någonstans att vända sig om, eller när, de stöter på något som de behöver prata med en vuxen om.

Tekniska symbollösningar skyddar bevisligen inte någon. Så varför tjatar vi fortfarande om dessa porrfilter?

Anmäl text- och faktafel