Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Våras det för de gröna näringarna?

Anmäl text- och faktafel

Det är länge sedan de gröna näringarna har varit så aktuella i den allmänna debatten som i år. I en kommentar direkt efter valet skrev förbundsordföranden för Lantbrukarnas Riksförbund, Palle Borgström: ”De gröna näringarna har ett starkt stöd både bland allmänhet och politiker. Våra frågor diskuterades mycket under valrörelsen, till följd av torka och bränder dominerade de till och med under en period mitt i sommaren”, skrev han.

Han konstaterade också att det ser ut att bli en komplicerad process att bilda regering. ”Det viktigaste för en ny regering, oavsett utformning, är att den verkligen lever upp till de löften och förväntningar som nu finns om bättre villkor för jord- och skogsbruket. LRF:s uppgift är att arbeta för att genomföra de reformer och förändringar som behövs för att de gröna näringarna ska kunna utnyttja sin potential och utveckla områden som rör klimatet och självförsörjningsgraden”, sade han.

Sommarens väder visar också på behovet av en samordnad och stärkt svensk krisberedskap.

Redan en månad före valet formulerade LRF ”9 tips till politikerna – så vänder ni krisen till något bra”. De handlade om enklare och gynnsammare regler och skärpta krav i offentlig upphandling. Men också främjad inhemsk produktion av biodrivmedel och ökad satsning på forskning och innovation.

Sommarens väder visar också på behovet av en samordnad och stärkt svensk krisberedskap. Det handlar både om att snabbt kunna bekämpa naturkatastrofer, men också om att klara försörjningstryggheten för mat, vatten och energi. Här finns mycket att göra.

Nu får han delvis svar från Centerpartiet. Riksdagsledamoten Kristina Yngwe (C), som varit vice ordförande i riksdagen miljö- och jordbruksutskott den senaste mandatperioden, efterlyser kraftfulla stödåtgärder efter torka och bränder. Till tidningen Land Lantbruk säger hon: ”Ett starkare Centerparti stärker såklart möjligheten för oss att driva dessa frågor. Centerpartiet har en bred reformagenda som spänner över flera politikområden. Den är för grön tillväxt, fler jobb och ökad trygghet i hela landet”, säger hon till tidningen.

Det är klart att det politiska läget är än så länge mycket oklart. Först måndagen den 24 september öppnar den nyvalda riksdagen med upprop och val av talmän. Dagen efter sker ceremonin med riksmötets öppnande. Det är tveksamt om det då kan vara klart hur en ny regering ska se ut.

Någon ny regeringsförklaring lär åtminstone inte vara klar att kunna läsas upp vid öppnandet. Först när den är klar kan LRF-basen få något besked om han får någon politisk draghjälp för att utveckla de gröna näringarna.

En sak är i alla fall klar. Den omställning som behövs när det gäller klimat och energi kommer att behöva handfasta åtgärder. Då räcker inte fluffiga mål eller plakatpolitik. Det kommer att behövas handling.

Sven Erik Jansson