Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Stort förtroende för svenska bönder

Sveriges lantbrukare har stort förtroende som livsmedelsproducenter. I en undersökning från Ipsos, som frågat på uppdrag av Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), säger 83 procent av de tillfrågade att de har mycket eller ganska stort förtroende för bönderna och deras verksamhet.

Man kan förstå att LRF-ordföranden Palle Borgström är nöjd med siffrorna. ”Det stärker och stimulerar att konsumenterna litar på att Sveriges bönder producerar mat på ett hållbart, miljövänligt och klimatsmart sätt”, säger han i ett pressmeddelande.

”Många konsumenter är avgjort positiva till bonden ur många aspekter, samtidigt som väldigt få är negativa. Förtroendet är stabilt högt. Det gäller både generellt och synen på bonden som livsmedelsproducent och bidraget till ett hållbart samhälle”, säger Agneta Hallström, ansvarig för undersökningen på Ipsos.

Fler veganer och vegetarianer instämmer i påståendet att Sveriges bönder har ett bra utbud av råvaror som gör det enkelt att äta vegetariskt.

En siffra som kan tyckas sticka ut är den att fler veganer och vegetarianer instämmer i påståendet att Sveriges bönder har ett bra utbud av råvaror som gör det enkelt att äta vegetariskt. Närmare åtta av tio jämfört med ”allätarna” – sex av tio bland dem.

Kanske en oväntad nisch för de svenska bönderna. Här har LRF anledning att tänka till. Uppenbarligen tycker veganer och vegetarianer att de svenska bönderna har ett bra utbud av växtbaserad mat. Det borde man dra någon slutsats av.

En annan siffra som också sticker ut – men negativt – är den om antibiotika. Färre av de svarande, 74 procent mot 88 procent i en undersökning förra året, litar på att bönderna inte ger djuren antibiotika för att de ska producera mer.

En möjlig förklaring, menar LRF, kan vara att överanvändningen av antibiotika blivit allt mer uppmärksammad och att fler konsumenter blivit medvetna om problemet. Må så vara. Men här får nog LRF lägga på lite krut i sin kommunikation till konsumenterna. Detta eftersom Sveriges bönder använder minst antibiotika till djur i hela EU, vilket borde vara ett försäljningsargument.

I början av juni kom EU överens om skärpningar just när det gäller antibiotika till djur, bland annat för att minska bakteriers växande antibiotikaresistens. Det nya regelverket ska nu godkännas formellt och tanken är att det ska träda i kraft senast år 2021.

Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley, har deltagit i förhandlingarna och sade så här till Sveriges radio: ”Jag är glad och nöjd att vi kommit så långt vi har kommit, även om jag velat gå ännu lite längre. Men vi tar tydliga steg framåt för att minska takten på antibiotikaresistens, för att förbättra villkoren för djur i hela EU och skärpa upp användandet av medicinering”, sade han.

Att de svenska konsumenterna i så hög grad har förtroende för de svenska böndernas arbete och produkter är glädjande. Men då är det också viktigt att ursprungsmärkningen fungerar. Och införs också på restauranger.

Men också att man ställer skarpare krav i upphandlingar när det gäller den offentliga maten – den till skolor och inom vård och omsorg. Det är något för politiken att fixa till.

Sven Erik Jansson