Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Södertälje bör sätta sprätt på miljonerna

”Det är med glädje som 2017 kan summeras. Det är tydligt att väldigt många kurvor just nu pekar åt rätt håll för Södertälje kommun. De tunga moln som under några år hängde tungt över Södertälje har bytts till märkbara förbättringar och en spirande optimism.”

Så lät det under maj månads kommunfullmäktigemöte, när kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) fick uttala sig om verksamhetsåret 2017.

Och ack, som optimismen spirade bakom podiet. Inte minst verkade man glädja sig åt kommunens ekonomiska resultat, som skulle få det att vattnas i munnen på vilken revisor som helst. Södertälje kommun kunde redovisa ett överskott på 429 miljoner kronor. En svindlande summa. Ironiskt nog bara strax över slutnotan för Fornhöjdenskandalen.

Ett överskott på 429 miljoner är väl enbart positivt? Kanske inte.

Anledningen till kommunens positiva resultat är att skatteintäkter och statsbidrag ökat i högre takt än verksamhetens kostnader. Pengar strömmar in i kommunen snabbare än vad de spenderas.

Hade kommunen varit ett vanligt bolag hade det varit glädjande nyheter. Det hade funnits avkastning till ägarna och vd:n hade gott kunnat unna sig en ”spirande optimism”.

Men kommunen är inget bolag. Kommunen är summan av dess invånare. Och invånarna måste kunna förvänta sig att varenda liten krona som de skattat in till kommunen också kommer dem till godo. Quid pro quo – så lyder överenskommelsen.

Och nu har det uppstått en obalans i överenskommelsen.

Resultaten i förskolan har försämrats på alla prioriterade kunskapsområden, en femtedel av eleverna i årskurs 9 inte behöriga till gymnasieskolan och 30 procent av gymnasieeleverna går ut utan högskolebehörighet.

Ändå redovisar utbildningsnämnden ett överskott på 49 miljoner kronor.

Arbetslösheten i kommunen ligger fortfarande långt över rikssnittet. Kommunstyrelsen anser att arbetslivsnämnden inte alls utfört sin verksamhet i den omfattning som man budgeterat för.

Ändå redovisar arbetslivsnämnden ett överskott på 32 miljoner kronor.

Andelen äldre som känner sig nöjda och trygga med äldreomsorgen har minskat. Känslan av att få sina åsikter och önskemål tillgodosedda minskar likaså. Under kommunfullmäktigemötet kunde äldreomsorgsnämndens ordförande, Kerstin Pettersson (V), konstatera att många äldre på vårdboenden lider av undernäring.

Ändå redovisar äldreomsorgsnämnden ett överskott på 31 miljoner kronor.

Visst kan intäkter och kostnader ibland bli annorlunda än man räknat med. Och visst går det inte att lösa varje problem genom att kasta pengar mot det. Vissa utmaningar kräver långsiktigt och strategiskt arbete. Lån måste amorteras och soliditet måste byggas.

Och visst ser det ut som att mycket går åt rätt håll i Södertälje. Men så länge det finns missnöje och utanförskap finns ingen anledning för kommunen att hamstra pengar. För den obehörige eleven, den ofrivilligt arbetslöse eller den undernärde brukaren måste det sticka ordentligt i ögonen när kommunen koketterar med sitt överskott.

Fredrik Thorslund