Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Se upp för alltför luftiga pensionslöften

Anmäl text- och faktafel

Trots hetsen under valrörelsen har en av de viktigaste valfrågorna hamnat i skymundan. Oavsett vilken regering som tillträder efter förhandlingarna kommer framtidens pensioner bli en svår nöt att knäcka.

Före valdagen sparade inte partierna på löftena om att göra det bättre för Sveriges pensionärer. Socialdemokraternas valaffischer med en leende Stefan Löfven (S) basunerade ut budskapet: ”Jag vill inte att du ska bli fattig för att du bli gammal”.

Det är en anständig formulering. Men också en som kommer bli svår att garantera framöver.

Trots pensionärernas rådande ekonomiska situation är det mycket som tyder på att dagens pensionärer är vinnarna i pensionslotteriet. De unga som i dag kliver in på arbetsmarknaden kommer ha en större uppförsbacke än många tidigare generationer.

I en rapport från Skandia påpekas det att en höjd pensionsålder inte är tillräcklig för att se till att alla gruppers pensioner räcker till. Skandia pekar specifikt på de akademiker som tar ut sin examen vid trettioårsåldern och därefter etablerar sig på arbetsmarknaden. Den sena introduktionen leder till en rejält försämrad pension vid 65 års ålder – om de inte på eget bevåg väljer att spara 4 500 kronor i månaden för att vid pensionering få 80 procent av sin lön.

Att en akademiker med både CSN- och bostadslån dessutom ska spara 4 500 kronor i månaden är en omöjlig ekvation. Prognosen blir inte mer positiv av att var tionde svensk saknar en ekonomisk buffert.

I dagsläget är det få eller inga som förväntar sig att spara så mycket till pensionen. Smällen kommer vara svidande för Sveriges framtida pensionärer. Frågan är fortfarande på tapeten: kommer nutidens politiker våga ta tag i problemet innan det är för sent?

När statsminister Fredrik Reinfeldt (M) år 2013 lyfte upp pensionsåldern på agendan kom ett ramaskri från vänsterblocket.

Sedan Stefan Löfven bildade regering 2014 har han gått som katten kring het gröt.

Socialdemokraterna vet mycket väl att det bara är en tidsfråga innan pensionsåldern måste höjas, men S är väl så medvetna om förtroendesiffrorna hos sin största väljargrupp. Få politiker vill förklara varför väljarna behöver bidra mer, men få mindre i utdelning.

Den största krisen är fortfarande inte kommen. Valrörelsen bestod av andra viktiga, men också kortsiktiga frågor som gavs större uppmärksamhet än framtidens ödesfråga.

Regeringsbildningen kan bli en rysare, men inget parti kan fly från frågetecknet med stort F.

Om dagens unga ska få en skälig inkomst på ålderns höst krävs politiskt ansvarstagande och handlingskraft. Löfven har haft en hel mandatperiod på sig att leva upp till plakatpolitiken som under valrörelsen prydde Sveriges gator och torg.

Det är inte förvånande att två tredjedelar av väljarkåren inte tuggade och svalde de S-märkta löftena på valdagen, ty den som lovar mycket måste också leverera.

Linnea Hylén