Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Sadla inte om sedlarna

Vinterkylan och den kyliga våren har inte endast varit stygg mot oss nordbor, utan även mot våra telefonbatterier. Kalla temperaturer har en lätt match mot det litiumbatteri som finns i de ­flesta smartphones. Telefonernas utveckling har gått snabbt och nu för tiden kan vi betala räkningar och mäta allt från hälsa till sömncykler med ett knapptryck. Uppgifter som tidigare krävde flera ­åtgärder på olika platser sker nu i en och samma pryl. En fantastisk utveckling som underlättar vardagen, men samtidigt gör oss sårbara.

Plötsligt slocknar telefonen till följd av kylan. En röd laddningssymbol dyker upp på skärmen men du saknar både sladd och adapter. De flesta klarar sig oskadat igenom en temporär radioskugga, men ger vid handen att teknik inte håller i alla lägen. ­Därför bör vi oroas inför utvecklingen mot ett kontantfritt ­samhälle.

Precis som att mobiltelefoner slocknar i kylans grepp kan strömmen slås ut i stor skala. Det är inte ­osannolikt att ett längre strömavbrott äger rum vid en kris- eller katastrofsituation. Den första dagen kan vi använda det sista av batteriet för att swisha pengar – under dag två hopar sig problemen. Utan ­kontanter saknas betallösningar, vilket blir en kris­situation som heter duga.

En fungerande infrastruktur av betallösningar är en grundbult i dagens samhälle. Små störningar kan snabbt skapa ekonomiska som politiska konsekvenser.

Alltför få förstår sårbarheterna inom betalningssystemet vid en krissituation. Riksbankschef Stefan Ingves har själv uttalat sig till förmån för ett lagskydd av kontanter. Han pekar både på säkerhetsaspekten, samt riskerna med att våra betallösningar helt ligger hos privata företag.

Kontentan i kritiken är att vi inte bör lägga alla ägg i samma korg. En fungerande infrastruktur av betallösningar är en grundbult i dagens samhälle. Små störningar kan snabbt skapa ekonomiska som politiska konsekvenser. Kontanter behövs alltid så länge ­risken av tekniska problem fortsatt existerar.

Digitaliseringens janusansikte består av dess för- och nackdelar. Det goda finner vi i teknikens underlättande funktioner och det onda i dess eviga risk att plötsligt sluta fungera.

Broschyren ”Om kriget kommer” skickades ut till alla svenska hushåll under Kalla kriget. Till följd av samtidens ökade osäkerheter kommer en ny utgåva skickas ut av MSB i sommar. Ett gott initiativ i beredskapens tecken.

De flesta svenskar anser nog att krig känns långt bort, men desto mer troligt är det med strömavbrott. Broschyrens princip kan appliceras på alla typer av störningar, vilket understryker det ­uppenbara: ett kontantfritt samhälle är ett sårbart ­samhälle.

Linnea Hylén